Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - „Ani pseudonym obviněného nezachránil“ 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Frýdku-Místku v minulých dnech sdělili obvinění pětapadesátiletému muži z Brna a to ze spáchání přečinu podvod. V dubnu 2018 měl obviněný muž podvodným způsobem vylákat z jedné společnosti na Třinecku zařízení určené k mletí plastových materiálů. Dosáhl toho tím způsobem, že se měl pod smyšleným jménem vydávat za zástupce, sice existující avšak činnost nevykonávající společnosti. Jejím jménem a bez jejího vědomí měl vytvořit objednávku na zboží.  Následně došlo ke schůzce mezi obviněným a zaměstnancem poškozené společnosti, kdy muž vystupoval velmi seriózním způsobem, jevil se jako znalec v oblasti plastikářské výroby a nechal si také od zaměstnanců v dané firmě předvést zařízení sloužící k výrobě plastiků. Zaměstnanci poškozené firmy proto nepojali žádné podezření a objednané zboží v celkové hodnotě cca 120.000,- Kč muži předali. Následně měl obviněný pod stejnou legendou navštívit další společnost v Brně, kde stejným způsobem po předchozí mailové objednávce vylákal zboží v hodnotě okolo 250.000,- Kč. Vystavené faktury za odebrané zboží neuhradil a oběma společnostem způsobil škodu v celkové výši cca 370.000,- Kč.

Na základě operativní činností a provedených analýz se kriminalistům téměř do roka a do dne podařilo ustanovit osobu pachatele, která podvodně zboží vylákala. Předmětné zboží bylo v průběhu prověřování zajištěno a vydáno poškozeným společnostem. 

Muž se policistům k činu při výslechu doznal. Policisté z hospodářské kriminality muži již sdělili obvinění ze spáchání přečinu podvodu, za což mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Eva Michalíková
oddělení tisku a prevence
územní odbor Frýdek-Místek
27. června 2019

vytisknout  e-mailem