Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - Podvodník lákal na zaručený tip na sportovní zápas 

Takto většinou začínala komunikace mezi 20letým pachatelem a důvěřivými lidmi, kteří s vidinou snadného výdělku zaslali své úspory muži, který je naopak okradl.Od mnoha důvěřivců z celé republiky měl vylákat mladý muž od června do listopadu v loňském roce skoro půl miliónu korun, mezi podvedenými byl také jeden muž z Frýdeckomístecka.

V průběhu prověřování této události se policistům obvodního oddělení Frýdek-Místek podařilo osobu pachatele ustanovit a frýdeckomístečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality mu následně sdělili obvinění z podvodu.

Osoby měl oslovovat ze svého profilu na sociálních sítích, zřízeného pro tyto účely a nabízet rychlý výdělek. Jediné co pro to měli oslovení udělat, bylo zaslání financí na jeho účet, o rozmnožení financí se už měl postarat zaručený tip na výhru nespecifikovaného sportovního utkání.Následně měl osoby informovat o výhře, která mnohonásobně převyšovala počáteční vklad, avšak aby výhru vyplatil, požadoval na svůj účet zaslat podíl z výdělku. Bohužel všechny takto oslovené osoby, mu požadované několikatisícové provize z výhry předem zaslaly.

Muži se navíc ve většině případů z již jednou podvedených osob podařilo vylákat další finance, například tvrdil, že mu peníze nebyly připsány na účet a požadoval opětovnou platbu, což podvedení bohužel učinili. Jiní dokonce zaslali další vklady na nové a zaručené tipy na výhry.

Aby zvýšil svou důvěryhodnost, měl svým “klientům“ také zasílat fotografické potvrzení o převodu výher, transakce ale vzápětí rušil.Policistům se podařilo zjistit, že mezi podvedenými figurují pouze muži, kteří v dobré víře a za vidinou výdělku, zaslali na cizí účet desítky tisíc. Z jednoho muže měl dokonce obviněný vylákat skoro 130.000,-Kč. K dnešnímu dni policejní komisař eviduje 8 poškozených, není ale vyloučeno, že podvedených je mnohem více.

Za výše uvedené podvodné jednání hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na až pět let.

18.05.2021
nprap. Karolína Bělunková 

vytisknout  e-mailem