Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Frýdeckomístecka

Frýdek-Místek - Podvody na internetu 

Policisté v těchto dnech přijali dvě oznámení o podvodném jednání prostřednictvím inzertních internetových portálů.  

První oznámení o tom, že od internetového prodejce neobdržel objednané a z části zaplacené zboží, učinil na obvodní oddělení v Brušperku dvacetiletý muž. Ten si spolu s přítelkyní na inzertním portálu vyhlédl počítač, za který převedl na účet prodávajícího větší část z prodejní ceny, avšak zboží do dnešního dne i po několika urgencích neobdržel. Částka, kterou měl poškozený převést na účet prodávajícího, dosahuje výše osmi tisíc korun. 

Druhé oznámení o podvodném jednání na internetu obdrželi také policisté z obvodního oddělení ve Frýdlantu nad Ostravicí. Poškozená jednadvacetiletá žena si na internetovém portálu vyhlédla inzerát, který nabízel k prodeji mobilní telefon za částku přesahující pět tisíc korun. Po předchozí komunikaci s prodejcem bylo domluveno, že mobilní telefon bude zaslán po připsání peněz na účet prodejce. I přesto, že kupující dohodnutou částku na začátku měsíce srpna zaplatila, mobilní telefon jí zaslán nebyl. 

V obou případech prodávající na urgence o zaslání zboží či navrácení finanční částky již nereagoval. V případě dopadení pachatelů jim za přečin podvod hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. 

Nalezenou věc dosud nevrátil

Dosud neznámý nálezce nevrátil odložený a zapomenutý notebook, který byl uschovaný v černé látkové tašce na zip spolu s náhradním zdrojem a myší. Uvedený notebook, jehož hodnota přesahuje částku jedenáct tisíc korun, zanechala jeho majitelka dne 18. srpna 2017 v dopoledních hodinách na dřevěné lavičce ve veřejně přístupném parku v obci Třinec – Staré Město. 

Jelikož nálezce tašku s obsahem jakožto nalezenou věc neodevzdal, dopustil se tímto jednáním trestného činu zatajení věci, za což mu může být v případě prokázání viny uložen trest odnětí svobody v délce trvání až na jeden rok.    

nprap. Karolína Bělunková
Oddělení tisku a prevence
územní odbor Frýdek-Místek
21. srpna 2017

vytisknout  e-mailem