Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Fantomové sprejerství byli dopadeni 

Kriminalisté z Ostravy-Hrabůvky můžou říct, že několikaměsíční práce, pátrání po neznámém pachateli a vyhledávání posprejovaných objektů stála za to. Téměř 80 obrazců, které tvořily různé nápisy v podobě „SPIDY“, „SPIDY 23 XX“ nebo také „PRXTIVY“ byly hned na několika místech napříč Ostravou, především Hrabůvkou, Zábřehem, ale také Moravskou Ostravou. Místa byla různá, například budovy, tramvajové zastávky, ale také různé sloupy či zábradlí. První nápisy se objevily již v roce 2021 a postupně přibývaly. Pátrání po pachateli se postupně začalo rozkrývat. Kriminalisté operativní prací dohledali na sociálních sítí fotografii, kde se dva muži zřejmě chlubí svým „dílem – sprejerstvím“. I přesto, že na internetu osoby byly přihlášeni pod různými přezdívkami, tak se je policistům brzy podařilo ztotožnit. Ukázalo se, že se jedná o 21leté mladíky z Ostravy.

V dané věci komisař 3. oddělení obecné kriminality Ostrava oběma mužům ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Celková škoda byla způsobena přesahující částku 20.000,- Kč. Oba se ke svému jednání doznali. Jednomu z mužů bylo prokázáno 36 skutků a druhému šest. Jak shodně uvedli, nápisy mají vyjadřovat jejich šifrované přezdívky. Grafity byly ve většině případů tvořeny sprejem různých barev, ale také fixy.

Není to však jediné sprejerství v těchto dnech, které policisté z Městského ředitelství Ostrava objasnili.

Operační důstojník v minulých dnech přijal anonymní oznámení na tísňovou linku 158, že v Ostravě-Výškovicích má být sprejer, který tvoří na místním výměníku grafity. Policisté z obvodního oddělení Ostrava-Zábřeh ihned na relaci zareagovali a vyjeli na místo. Z dálky viděli muže, který odpovídal popisu a nacházel se u nedokončených grafitů. Tento neznámý muž jakmile zpozoroval hlídku, vzal batoh i se svou výbavou a schoval se za auto. Jakmile se muži zákona přiblížili k daném místu, podezřelý se dal na útěk. Po opakovaných výzvách a krátkém pronásledování policisté muže zadrželi. Jak se ukázalo, v batohu měl stejné barvy, které byly na ještě v nezaschlém formátu posprejované na vratech objektu. Na místě se ke svému jednání doznal a v dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Vzhledem k tomu, že je zde velká pravděpodobnost, že se 22letý muž takového jednání mohl dopustit i na jiných místech, v současné době se tyto možnosti prověřují.

Velké poděkování patří muži, který byť anonymně se rozhodl oznámit toto protiprávní jednání.

dne 23. května 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

1 Foto sperejer

1 Foto sperejer 

Detailní náhled

2 Foto_Jičínská ulice

2 Foto_Jičínská ulice 

Detailní náhled

3 Foto_sprejer_1 (7)

3 Foto_sprejer_1 (7) 

Detailní náhled

4 Foto_sprejer_2 (5)

4 Foto_sprejer_2 (5) 

Detailní náhled

5 Foto_sprejer_3 (5)

5 Foto_sprejer_3 (5) 

Detailní náhled

6 Foto_sprejer_4 (5)

6 Foto_sprejer_4 (5) 

Detailní náhled

7 Foto_sprejer_5 (4)

7 Foto_sprejer_5 (4) 

Detailní náhled

8 Foto_sprejer_6 (2)

8 Foto_sprejer_6 (2) 

Detailní náhled

9 Foto_sprejer_7

9 Foto_sprejer_7 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem