Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Kancelářský postrach. Dodatečně objasněné vloupání do několika objektů, trestu neunikne. 

Na konci listopadu loňského roku soud poslal dnes již 47letého muže do výkonu trestu odnětí svobody za páchání předchozí trestné činnosti. Přesto dalšímu postihu neunikne. Jeho rejstřík trestu je opravdu bohatý, kdy hovoří o 24 záznamech.

Policisté od poloviny října do poloviny listopadu loňského roku přijali několik oznámení, které si byly něčím podobné. Tehdy ještě neznámý pachatel téměř vždy využil nepozornosti lidí a bez použití násilí se dostal do různých objektů. Jednalo se například o sportoviště, různé firmy, ale také divadlo. Jen v jednom případě použil násilí, a to když se měl vloupat do budovy střední školy. Poté, co nezjištěným předmětem vypáčil kování dveří, vnikl do vnitřních prostor a z volně přístupné šatní skříňky odcizil mimo jiné také klíče od osobního vozidla. Tím však jeho činnost na místě neskončila. Pokračoval k autu na parkovišti, které si otevřel, prohledal a odnesl si brýle, doklady od vozidla a poškodil přihrádku palubní desky. Nakonec klíčky od auta nechal na předním sedadle a odešel neznámo kam. V jiných případech, kde se dostával bez použití násilí, a to při běžném provozu, procházel kanceláře, šatny, či přístupné společné prostory a nikdy neodcházel s prázdnou. Jeho zájmem bylo vše, co mohl zpeněžit nebo mělo nějakou hodnotu, například mobilní telefony, tablety, peněženky či finanční hotovost a platební karty. Jeho teritoriem byla Ostrava a její části, například Poruba, Zábřeh, ale také Přívoz. Celková škoda byla způsobena za několik desítek tisíc korun.

Kriminalisté napříč Ostravou vyhodnocovali zajištěné materiály a kamerové záznamy. Tím, že trestná činnost byla propletena celou metropolí, ukázala se úzká spolupráce mezi kriminalisty. Operativní činností se podařilo ztotožnit podezřelou osobu. Tím byl 47letý muž, který je již ve výkonu trestu.

V polovině února letošního roku komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil muže z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Policisté proto v takovýchto případech majitelům provozoven doporučují, aby objekty řádně uzamkli a zabezpečili proti vloupání, ať již složitějšími zamykacími systémy, ochrannými mřížemi nebo například uzamykatelnými okenicemi. V případě, že se v prostorách objektu nacházíte, buďte obezřetní a všímejte si svého okolí, nezvaný host dokáže rychle překvapit.

dne 5. března 2024

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

Foto_2 (1)

Foto_2 (1) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem