Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Muž se před policisty schovával v rozestlaném gauči, na kterém seděly děti. 

Na začátku roku policisté z oddělení hlídkové služby Ostrava při běžném výkonu služby zaregistrovali vozidlo značky Škoda Octavie, které bylo v pátrání. Proto se rozhodli řidiče zastavit a zkontrolovat. Ten však na signál k zastavení nereagoval a naopak před policisty začal ujíždět. Na ulici Kosmova v Ostravě-Přívozu auto zastavil a z nastartovaného vozidla utekl do jednoho z domů na dané ulici. Na místo se sjelo několik policejních hlídek, jak z OHS, tak z obvodního oddělení Ostrava-Přívoz, a po neznámém muži začaly pátrat. Netrvalo dlouho a našli ho schovaného v jednom z bytů v rozestlaném gauči, na kterém seděly tři děti. Zadržený 41letý muž putoval na policejní stanici. Ukázalo se, že měl zákaz řízení všech motorových vozidel, ale také na něj byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu za předchozí trestnou činnost. Vozidlo, které měl 41letý muž řídit, bylo odcizeno 26. prosince 2023 v Ostravě-Dubině.

Případ si do své gesce převzali kriminalisté z Ostravy-Přívozu. Ti už recidivistu měli v hledáčku a věděli, že ujíždění před policisty v odcizeném vozidle nebude jediným jeho prohřeškem. Operativní činností a nastřádanými důkazy nakonec muži prokázali další skutky v podobě vloupání do vozidel, ze kterých měl brát vše, co tam lidé nechali, například peněženku s doklady a platebními kartami, oblečení, ale také sluchátka či 7 kusů motorových pil. Modus operandi byl vždy stejný. Za použití nářadí měl násilně vniknout přes zámek aut do vnitřních prostor a potom už jen brát to, co v autě našel. Kriminalisté muži prokázali celkem sedm skutků. Jak se ukázalo, tak odcizené motorové pily měl dále vydávat za své a prodat je neznámé osobě. Nelegální zisk z tohoto prodeje poté zřejmě použil pro svou potřebu.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání a muže obvinil z trestných činů krádeže, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, legalizace výnosu z trestné činnosti, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a v neposlední řadě neoprávněné užívání cizí věci. V případě odsouzení mu hrozí až čtyři roky vězení.

Znovu apelujeme na majitele vozidel, auto není trezor, proto tam nenechávejte žádné cenné věci.

dne 18. ledna 2024

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem