Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Před muži zákona se také měli schovávat pod autem. 

Vše začalo nočním hovorem na tísňovou linku 158. Díky všímavé a pohotové oznamovatelce policisté bezprostředně po činu zadrželi pět osob, které se měly vloupat do stánku s rychlým občerstvením v Ostravě-Porubě. Nejenom že svědkyně sdělila operačnímu důstojníkovi popis oblečení, ale také to, že se skupinka rozdělila a rozutekla.

Na správném místě ve správnou dobu byl právě projíždějící policejní důstojník, který ve vysílačce zaslechl relaci k vyhlášenému pátrání. Jeho reakce byla okamžitá, i přesto že plnil jinou služební povinnost, auto otočil a na místě činu byl jen do několika málo minut. Během chvíle zkřížil cestu dvěma podezřelým mladíkům, které zadržel. Netrvalo dlouho a na místo se sjelo několik policejních hlídek, jak z oddělení hlídkové služby, tak z obvodních oddělení. Začalo propátrávání blízkého okolí a únikové trasy, které trvalo několik desítek minut. Nakonec další podezřelou osobu policisté zadrželi poblíž tramvajové zastávky a další dvě osoby se ukrývaly pod autem. Potvrdilo se, že skupinka celkem pěti zadržených osob ve věku 15, 16, 18, 19 a 21 let je podezřelá z vloupání do stánku s rychlým občerstvením. Všichni putovali k dalším procesním úkonům na policejní služebnu.

Podezřelé si do své gesce převzali kriminalisté. Ti se ke svému jednání komisaři doznali. Všichni shodně uvedli, že se na vloupání do stánku měli domluvit. Nejdříve měli vytlačit skleněnou výplň okénka a následně jeden z nich vniknout do vnitřních prostor stánku. Po samotném prohledání měl odcizit finanční hotovost a cigarety, kdy si tento lup mezi sebe rozdělili. Ukázalo se, že se nejedná o jediný prohřešek, který skupinka měla mít na svědomí. Čtyři z nich se během vánočních trhů dokonce měli vloupat na Masarykově náměstí do dřevěného stánku, ze kterého odcizili pokladnu s penězi. Toto jednání však zaznamenali kolegové z Městské policie Ostrava, kteří je při útěku zadrželi. Poté nám je předali k dalším procesním úkonům.

Komisař 4. oddělení obecné kriminality Ostrava obvinil trojici mladíků z trestného činu krádeže. Vzhledem k tomu, že nejstarší z nich již má za sebou trestní minulost, hrozí mu v případě odsouzení až tři roky vězení. Dvěma plnoletým hrozí dvouleté vězení. Mladistvým bylo sděleno provinění z krádeže, kdy v případě odsouzení jím hrozí jeden rok vězení.

Znovu připomínáme majitelům provozoven, aby objekty řádně proti vloupání zabezpečili, ať již složitějšími zamykacími systémy, ochrannými mřížemi nebo například uzamykatelnými okenicemi. Dalším vhodným prvkem zabezpečení je kamerový sytém, který může přispět při odhalování trestné činnosti nebo jako důkazní prostředek. Jakmile své podniky či obydlí opouštíte, zavírejte i okna na ventilaci. Opravdu stačí jen krátká chvilka a nezvaný host tohoto umí využít.

dne 26. ledna 2024

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem