Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Opět podvodné jednání přes internet, buďte obezřetní 

Žádáme veřejnost o pomoc při ztotožnění muže a současně vyzýváme občany, ať jsou obezřetní jak při nakupování, tak při prodávání věcí na internetu…

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Ostrava prověřují okolnosti několika skutků zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu podvodu. V současné době již evidujeme škodu okolo částky 2.000.000,- Kč u téměř dvou desítek poškozených osob napříč celou Českou republikou.

Způsob provedení je velmi obdobný. Poškozený si podá inzerát na internetový portál Bazoš.cz. Potencionální zájemce (pachatel) ve většině případů přes aplikaci WhatsApp ho kontaktuje se zájmem o koupi nabízeného zboží. Následně mu zašle link ceskaposta-platba.top, který se tváří jako oficiální link České pošty. Jedná se o odkaz, kde si má poškozený „vyzvednout zaplacenou cenu“. Ve chvíli, kdy poškozený link otevře, je přesměrován na stránky připomínající jeho banku. Následně už přichází přihlášení a potvrzení přihlášení do internetového bankovnictví. Potencionální kupující – PACHATEL tím získá plný přístup do jeho bankovního účtu a zcizí peníze, které má prodávající na účtu.

V souvislosti s tímto případem žádáme veřejnost o pomoc při ztotožnění muže:

Popis muže z fotografie: věk 20 až 25 let, tmavé vlasy a tmavý plnovous. Muž má výrazné tetováním v oblasti nad koleny levé i pravé nohy a tetování na pravé ruce. S největší pravděpodobností se jedná o cizince vystupující pod jménem Igor nebo Ramil Gonoshaev.

Pro dosažení účelu trestního řízení kriminalisté v souvislosti s prověřováním tohoto trestného činu žádají veřejnost o pomoc a spolupráci při ustanovení totožnosti muže z fotografie. Muž by mohl významnou měrou dopomoci objasnit některé skutečnosti důležité pro trestní řízení.

Žádáme veřejnost, která by mohla k totožnosti muže poskytnout jakékoliv informace, aby se obrátila na linku 158, případně na nejbližší policejní služebnu.

Za informace, které povedou k objasnění skutku, děkujeme.

Rádi bychom chtěli znovu apelovat na občany, kteří prodávají věci přes internetové portály, neotevírejte žádné odkazy tvářící se jako vaše banka. Nechte si poslat peníze na dobírku či přímo na účet. Jakékoliv otevření odkazu, který neznáte, vám může způsobit finanční ztrátu. Kupující nikdy nepotřebuje znát číslo platební karty. Nepřihlašujte se do internetového bankovnictví na jiných stránkách, než jsou oficiální stránky banky!!! Jediné co kupující potřebuje znát, je číslo účtu.

dne 16. září 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Česká pošta se připojuje k tiskové zprávě. Přikládám vyjádření tiskového mluvčího Mgr. Ivo Vysoudila:

„Na Českou poštu se obrací stále více klientů s tím, že obdrželi podezřelý e-mail nebo sms vydávající se za zprávu státního podniku. Jedná se o tzv. phishingový útok a Česká pošta klienty upozorňuje, ať v případě že žádnou zásilku neočekávají na takové zprávy nereagují, neposkytují žádné údaje či dokonce peníze. Důležité také je, aby veškeré phishingové útoky přeposílali na e-mailovou adresu spam@cpost.cz.

Útoků v posledních měsících přibývá a množí se také ty, kvůli kterým přicházejí lidé o své peníze. Nejčastěji se jedná o dva způsoby podvodných jednání. V prvním případě jde o způsob provedení, který je uveden v tiskové zprávě. V druhém případě zašlou informaci o tom, že je potřeba zaplatit uvedenou částku, aby mohla být zásilka doručena. Často je u totožných e-mailů měněn adresát, předmět, URL adresy odkazů, aby se daly těžko odchytávat, detekovat a blokovat. Tyto phishingové útoky nechává Pošta prověřovat a následně blokovat. Pokud tedy kdokoliv obdrží falešnou zprávu s hlavičkou nebo logem České pošty, je důležité, aby ji buď zaslal jako přílohu nebo sken obrazovky nebo jednoduše přeposlal na výše uvedenou adresu.

Veškeré falešné zprávy, které Pošta obdrží, zveřejňuje na svých webových stránkách jako varování. Na stejném místě jsou také rady a postupy, jak phishingový útok rozpoznat. Na uvedené webové stránky se lze dostat kliknutím na banner umístěný přímo na hlavní stránce webu nebo jej klienti naleznou zde: https://www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/bezpecnostni-informace

Oficiální webové stránky České pošty jsou pouze tyto: www.ceskaposta.cz, www.cpost.cz, www.balikovna.cz, www.postaonline.cz a www.postshop.cz.

V textu podvodného mailu je zdánlivě odkaz na stránky České pošty, ale odkaz vede ve skutečnosti jinam. Jednou z dobrých rad je tedy ověření správnosti odkazu v e-mailové zprávě, kdy bez kliknutí na tento odkaz lze skutečné nasměrování odkazu zjistit pouhým najetím myši na text odkazu a vedle ukazatele myši se ukáže adresa.

Česká pošta některé případy řeší také v součinnosti s Policií ČR. V případě, že se klienti stanou obětí finančního podvodu, doporučujeme, aby se sami obrátili na orgány činné v trestním řízení.“

Odkazy do noveho okna

1 Foto komunikace

1 Foto komunikace 

Detailní náhled

2 Foto komunikace_2

2 Foto komunikace_2 

Detailní náhled

3 Foto komunikace_3

3 Foto komunikace_3 

Detailní náhled

4 Foto_1 (2)

4 Foto_1 (2) 

Detailní náhled

5 Foto_komununikace_3

5 Foto_komununikace_3 

Detailní náhled

6 Foto_tetování nohy

6 Foto_tetování nohy 

Detailní náhled

7 Foto_výřez tetování

7 Foto_výřez tetování 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem