Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Přímo při výrobě metamfetaminu byli v bytě zadrženi „vařiči“ 

Za pět měsíců letošního roku v našem kraji kriminalisté zařazení na toxi problematice realizovali celkem 121 akcí, při kterých zajistili dvě desítky varen a devět pěstíren. Stíháno bylo přes 140 osob. Jen za květen letošního roku proběhlo 26 realizací, zajištěno bylo 7 kompletních varen, jedna pěstírna a vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání u 32 osob.

Jedním z případů, které jistě stojí za přiblížení je několikaměsíční práce kriminalistů 11. oddělení obecné kriminality Ostrava, zabývající se trestnou činností, primárně odhalováním distributorů a výrobců drog a skutky s ní související.

V druhém květnovém týdnu kriminalisté z Ostravy ve spolupráci se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje zadrželi podezřelé muže v Třinci a to přímo při nelegální výrobě metamfetaminu. Následně byly provedeny dvě domovní prohlídky, při kterých byla mimo jiné zajištěna laboratoř na nelegální výrobu metamfetaminu, chemikálie, prekurzory k nelegální výrobě drogy a další různé laboratorní zařízení jako varné sklo, varné misky či spirálový chladič. Dále finanční hotovost ve výši zhruba 100.000,- Kč, 1.000,- €, mobilní telefony, tablety, výpočetní technika, ale také plynovou zbraň či drogy samotné.

Jak se ukázalo, starší z mužů měl od konce roku 2021 do svého zadržení na několika místech jak v Ostravě, tak i na Frýdeckomístecku za pomocí laboratorní techniky, chemikálií a medikamentů neoprávněně vyrobit nezjištěné množství směsi psychotropní látky pervitin. Tento měl užít jak pro svoji potřebu, tak jej měl poskytnout k užívání i dalším osobám. Od dubna 2022 už měli oba obvinění společně neoprávněně vyrobit nejméně 900 gramů směsi pervitinu. Mladší z mužů měl za spolupráci při jeho nelegální výrobě, jako formu protislužby, obdržet nejméně 25 gramů pervitinu.

Komisař 11. oddělní obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti oběma mužům (54 a 31 let) a obvinil je ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Oba obvinění jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Za zmínku stojí také fakt, že oba muži byli v nedávné minulosti odsouzení pro totožnou trestnou činnost, přičemž starší z mužů byl za obdobný čin propuštěn v nedávné době z výkonu trestu po 5 a půl letech odnětí svobody.

dne 22. června 2022

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

1 Foto_1 (11)

1 Foto_1 (11) 

Detailní náhled

2 Foto_1

2 Foto_1 

Detailní náhled

3 Foto_2

3 Foto_2 

Detailní náhled

4 Foto_3 (9)

4 Foto_3 (9) 

Detailní náhled

5 Foto_4 (7)

5 Foto_4 (7) 

Detailní náhled

6 Foto_5

6 Foto_5 

Detailní náhled

7 Foto_6 (3)

7 Foto_6 (3) 

Detailní náhled

8 Foto_7 (1)

8 Foto_7 (1) 

Detailní náhled

9 Foto_8

9 Foto_8 

Detailní náhled

10 Foto_9

10 Foto_9 

Detailní náhled

11 Foto_10

11 Foto_10 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem