Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli výrobce pervitinu

TŘEBÍČSKO: Policisté zajistili kompletní varnu pervitinu 

Kriminalisté třebíčského územního odboru zadrželi dva muže, kteří se dopouštěli závažné drogové trestné činnosti. Oba vyráběli a distribuovali pervitin. Kriminalisté zajistili při realizaci kompletní varnu pervitinu a drogy. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mužů ve věku jednačtyřicet a čtyřiapadesát let, oba jsou mnohokrát soudně trestaní recidivisté. Mladší z obviněných mužů byl z věznice, kde si odpykal trest odnětí svobody za předchozí drogovou kriminalitu, propuštěn na konci letošního července, velmi rychle poté, co opustil brány věznice, ale začal opět páchat drogovou trestnou činnost. Obviněný jednačtyřicetiletý muž byl na podaný návrh vzat do vazby a na svobodě tak pobyl pouze přibližně dva měsíce.

Objasnit drogovou trestnou činnost dvojice se třebíčským kriminalistům podařilo na základě velmi dobrého operativního šetření. Minulý týden provedli ve spolupráci se Speciální jednotkou Dukovany realizaci, při které zadrželi na různých místech Třebíče dva muže důvodně podezřelé ze spáchání trestného činu. Jednačtyřicetiletého muže zadrželi ve večerních hodinách v prostoru před třebíčským obchodním domem a o třináct let starší podezřelý byl dopaden ve stejný den večer na parkovišti, kam přijel vozidlem Ford. Oba zadržené muže převezli kriminalisté na oddělení policie a umístili je do policejních cel. Při zákroku zajistili bílou krystalickou látku, kterou měli oba u sebe. „Provedli jsme prohlídku vozidla a dále stavební buňky v lokalitě na Brněnsku, kde jsme zajistili předměty a chemikálie určené k výrobě drog, jednalo se o kompletní varnu pervitinu,“ upřesnil por. Bc. Michal Škarek, komisař oddělení obecné kriminality. Zajištěné věci byly zaslány na odborné policejní pracoviště a budou podrobeny expertíze.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání obou zadržených mužů. Čtyřiapadesátiletý muž z Brněnska byl obviněn z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve spolupachatelství. V minulosti byl již více než desetkrát soudně trestán, a to za různorodou trestnou činnost, stejně tak jako druhý obviněný. „Jednačtyřicetiletý muž z Hodonínska byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve spolupachatelství,“ řekl komisař Michal Škarek. Jak dále dodal, naposledy byl obviněný muž odsouzen za drogovou trestnou činnost vloni v březnu, kdy mu soud uložil nepodmíněný trest odnětí svobody. Z věznice byl propuštěn na konci letošního července, netrvalo ale dlouho a v krátké době se opět začal dopouštět drogové trestné činnosti.

Oba muži jsou obviněni z toho, že společně vyráběli pervitin, který poté distribuovali dalším lidem. Opatřili si předměty, chemikálie i další věci určené k výrobě drog, dále si obstarali příslušné léky a opakovaně vyrobili pervitin. Trestné činnosti se dopouštěli v různých částech Třebíče, dále v několika případech na Brněnsku i dalších místech České republiky. Drogy poskytovali jiným osobám k prodeji a další distribuci, prodávali je nebo darovali, z části používali pervitin i pro vlastní potřebu. Během měsíce muži vyrobili desítky gramů pervitinu, výrobu psychotropní látky a drogovou trestnou činnost mužů ukončili minulý týden při zákroku policisté.

Na jednačtyřicetiletého muže podal policejní komisař podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Po rozhodnutí soudem policisté obviněného eskortovali do věznice. Druhého obviněného muže kriminalisté po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propustili a dále je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

„Za spáchaný zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy lze uložit trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal komisař Michal Škarek. Přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy je postižitelný až pětiletým trestem odnětí svobody. 

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. října 2016  

vytisknout  e-mailem