Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele žhářských útoků

PELHŘIMOVSKO: Kriminalisté mladíky v souvislosti se žhářskými útoky obvinili z přečinu poškození cizí věci 

Opět skvělou práci odvedli pelhřimovští kriminalisté, když se jim podařilo dopadnout pachatele několika žhářských útoků. Pachateli přitom byli dva mladí muži z Pelhřimovska. Sérii žhářských útoků odstartovalo zapálení dřevěného seníku s uskladněnou slámou, ke kterému došlo 15. listopadu 2014 po osmé hodině večer. Seník se nacházel ve volně přístupném zemědělském družstvu v obci Nová Cerekev. Oba pachatelé seník zapálili za pomoci doneseného podpalovače, přičemž oheň rozdělali v těsné blízkosti zaparkované zemědělské techniky. Při tomto žhářském útoku došlo k zahoření a shoření zejména dřevěného seníku včetně 86 tun řezané slámy. Dále pak oheň pohltil dva zaparkované vleky s nakladači. V tomto případě pachatelé způsobili škodu ve výši přesahující jeden milion korun.

K dalšímu útoku se ohniví muži odhodlali 21. ledna 2015 ve večerních hodinách, a to opět v obci Nová Cerekev. Zde se pokusili ve volně přístupném zemědělském družstvu zapálit budovu bývalého kravína. V jedné ze stájí zapálili slabou vrstvu slámy a předpokládali, že se oheň rozšíří i na samotný zemědělský objekt. To se ale naštěstí nestalo a došlo zde pouze k zahoření a shoření zapálené slámy a objekt bývalého kravína zůstal nepoškozený. I tak zde ale vznikla škoda přinejmenším jeden tisíc korun.

Ke třetímu útoku se oba mladíci odhodlali opět 21. ledna 2015, kde jinde, než v Nové Cerekvi. Když se jim nepodařilo zapálit objekt bývalého kravína, tak si u zdejšího kulturního domu vyhlédli plechový kontejner, ve kterém byl umístěný papírový odpad. Celý obsah kontejneru lehl popelem a škoda se zde vyšplhala nejméně na 16 tisíc korun. Tyto tři výše uvedené žhářské útoky prováděli jednadvacetiletý a dvaadvacetiletý mladík společně, tedy ve formě spolupachatelství. Zbylé útoky prováděl jednadvacetiletý mladík samostatně.

Jednalo se především o zapálení slámy, a to opět v zemědělském objektu v Nové Cerekvi. K tomuto došlo 15. listopadu 2014 a škoda zde dosahovala nejméně 300 tisíc korun.

Dále pak o zapálení plastového odpadu v plastovém kontejneru v prostoru parku před kulturním domem v obci Nová Cerekev. K tomuto případu došlo 19. listopadu 2015 a škoda zde byla vyčíslena na 8 tisíc korun. A konečně k poslednímu útoku došlo opět v Nové Cerekvi, a to 6. dubna 2016, kdy jednadvacetiletý muž zapálil neudržovaný křovinatý porost, čímž došlo k jeho zahoření a shoření. Škoda zde byla minimální, ale i tak, jako v ostatních případech, zaměstnal jednotku zdejších dobrovolných hasičů. Kriminalisté již od prvního žhářského útoku shromaždovali a vyhodnocovali značné množství získaných důkazních materiálů. Práce to sice byla mravenčí, ale nakonec je přivedla na stopu pachatelům.

Celková způsobená škoda dosahuje částky téměř dvou milionů korun, přičemž dalších minimálně 800 tisíc korun je škodou ve stadiu pokusu.

Oběma mladíkům policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání přečinu poškození cizí věci, spáchaného ve formě spolupachatelství, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

prap. David Linhart, inspektor

1. prosince 2016

vytisknout  e-mailem