Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Dva cyklisté havarovali pod vlivem alkoholu

PARDUBICKO, ORLICKOÚSTECKO - Dechové zkoušky cyklistů ukázaly na rekordní hodnoty přes 3 promile. 

Během včerejšího dne 23. března 2022 jsme na operačním středisku přijali během necelé hodiny oznámení o dvou haváriích cyklistů. Díky vysokým jarním teplotám vyjíždí po zimě stále vyšší počet cyklistů a vypadá to, že někteří z nich přes zimu zapomněli na základní pravidla, především na to, že podle silničního zákona jsou řidiči nemotorových vozidel a tudíž nesmí řídit pod vlivem alkoholu. 

První z nich nezvládl řízení už kolem poledne na silnici II/333 v katastru obce Lázně Bohdaneč. Cyklista jedoucí ze směru od Lázní Bohdaneč měl najet na nezpevněnou krajnici a následně sjel do pravého silničního příkopu. Kolegové s 50letým cyklistou provedli dechovou zkoušku, která ukázala na hodnotu 3,39 promile alkoholu v dechu. Z místa nehody ho zdravotníci s lehkým zraněním převezli na ošetření do pardubické nemocnice.

Druhý cyklista havaroval o hodinu později v Letohradě. Šestačtyřicetiletý cyklista jel ze směru od ulice Družstevní k Tyršově ulici a při odbočování vlevo nezvládl řízení a havaroval. Svědci cyklistovi poskytli první pomoc a zavolali kolegy. Ti muže vyzvali k provedení dechové zkoušky, která vyšla pozitivně s výsledkem 3,28 promile. Se zraněním byl cyklista převezen na vyšetření do orlickoústecké nemocnice. Škoda na jízdním kole byla odhadnuta na 1 tisíc korun. Při jeho ohledání kolegové navíc zjistili, že na kole chybí zadní brzda.

Veškeré okolnosti obou dopravních nehod šetří dopravní policisté z pardubického a orlickoústeckého dopravního inspektorátu.

Oba cyklisté za hodnoty alkoholu přesahující hladinu jedné promile můžou zaplatit ve správním řízení pokutu až do výše 50 tisíc korun.

24. března 2022
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

Foto PČR 1

Foto PČR 1 

Detailní náhled

Foto PČR 2

Foto PČR 2 

Detailní náhled

Foto PČR 3

Foto PČR 3 

Detailní náhled

Foto PČR 4

Foto PČR 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem