Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objasnili krádeže jízdních kol

JIHLAVSKO: Podezřelý muž skončil ve věznici 

Kriminalisté jihlavského územního odboru objasnili krádeže jízdních kol, ke kterým došlo na přelomu září a října v Jihlavě. Nejen že podezřelého muže dopadli velmi rychle, navíc vypátrali a zajistili všech šest odcizených jízdních kol, která se tak můžou vrátit zpět jejich majitelům. Dvaapadesátiletý muž z Jihlavy je opakovaně soudně trestaný recidivista, který byl v minulosti soudně trestán za majetkovou a drogovou trestnou činnost. Muž skončil po provedení všech nezbytných úkonů ve věznici, byl na něho totiž aktuálně vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Případ pro jihlavské policisty začal, když přijali na začátku října oznámení o krádeži dvou jízdních kol v domě na ulici Žižkova v Jihlavě. Kola v hodnotě necelých deseti tisíc korun pachatel odcizil z vestibulu budovy, kde byla volně odložená. Jednalo se o jízdní kolo horské a trekingové. Místo činu policisté ohledali, zadokumentovali, zajistili stopy a provedli šetření. Případ začali okamžitě intenzivně prověřovat.

O přibližně týden později došlo ve stejné lokalitě ke krádeži jízdních kol znovu. Z jiného bytového domu zmizela ze společné kolárny kola v hodnotě přibližně dvaceti tisíc korun. Do domu se pachatel dostal neuzamčenými dveřmi. Odcizil čtyři jízdní kola, která byla zajištěna lankovým zámkem ke stojanu na kola. Také v tomto případě policisté po přijetí oznámení o krádeži provedli všechny nezbytné úkony i šetření a začali ihned po pachateli i odcizených jízdních kolech pátrat.

Na základě prověřování kriminalisté zjistili, že se u obou krádeží jednalo o shodného pachatele. Systematickým a intenzivním prověřováním se jim podařilo podezřelého muže velmi rychle vypátrat a dopadnout. Dvaapadesátiletého muže odvezli kriminalisté na oddělení policie, čtyři z odcizených jízdních kol vydal a policisté je zajistili. „Jízdní kola ukrýval v místě, kde v současné době pobývá,“ upřesnil npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Zbývající dvě odcizená kola vypátrali kriminalisté v jednom z bytových domů, muž je totiž po krádeži na různých místech odložil. Všechna odcizená jízdní kola kriminalisté předají zpět jejich majitelům.

Dvaapadesátiletý muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán, zejména za majetkovou kriminalitu. Naposledy byl odsouzen na konci letošního srpna za spáchanou drogovou trestnou činnost k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. „Vzhledem k tomu, že byl na muže aktuálně vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, policisté ho po provedení všech nezbytných procesních úkonů eskortovali do věznice,“ dodal komisař Pavel Krčál.

Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže, který policisté dále prověřují. Za krádež jízdních kol lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

19. října 2016

vytisknout  e-mailem