Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž vydíral svého známého

JIHLAVSKO: Muž byl obviněn ze spáchání trestného činu 

Jihlavští kriminalisté objasnili případ, ve kterém spor mezi dvěma muži vyústil ve vydírání s fyzickým násilím. Zranění napadeného si nevyžádalo lékařské ošetření, při útoku přišel o mobilní telefon. Kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyřiapadesátiletého muže z Jihlavska, který byl obviněn ze spáchání trestného činu.  

Ve středu 18. května přijali policisté ve večerních hodinách trestní oznámení o fyzickém napadení v Jihlavě, ke kterému došlo u obchodního domu na ulici Jiráskova. Třiačtyřicetiletý muž se stal terčem násilí ze strany o jedenáct let staršího muže, který po napadení z místa odjel vozidlem. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky a začaly po podezřelém muži v lokalitě pátrat. Napadený muž měl drobné zranění, lékařské ošetření ale odmítl, při útoku přišel o mobilní telefon. Prověřování případu převzali kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestného činu. Místo činu ohledal a zadokumentoval kriminalistický technik. Kriminalisté začali okamžitě provádět operativní šetření, zjistili veškeré dostupné informace k případu a s ním souvisejících událostí. Zjistili totožnost útočníka, shromáždili důkazy a na začátku tohoto týdne muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu zadrželi na jihlavské ubytovně. Zadrženého muže policisté umístili do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání čtyřiapadesátiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu vydírání,“ řekl por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality s tím, že obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán.

Oba muži, obviněný a poškozený, se spolu znají. Násilnému útoku předcházel dlouhodobě trvající spor ohledně nevrácení finanční částky. Starší z mužů požaduje uhradit finanční částku několik tisíc korun, kterou mu má napadený muž dlužit. Ve středu 18. května byl třiačtyřicetiletý muž po osmé hodině večer na ulici Jiráskova v blízkosti obchodního domu. Čtyřiapadesátiletý muž je obviněn z toho, že k němu přišel a poškozeného fyzicky napadl s cílem donutit muže k uhrazení dlužné částky. Napadeného strhl na zem a několikrát ho udeřil, navíc při odchodu vzal jeho mobilní telefon, který při útoku zůstal ležet vedle místa napadení. Poté obviněný muž nastoupil do vozidla a odjel, následně byla přivolána policie.

Po provedení nezbytných procesních úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn. Dále je stíhán na svobodě, případ kriminalisté vyšetřují.

„Za spáchaný trestný čin hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ dodal komisař Martin Jůzl.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

26. května 2016

vytisknout  e-mailem