Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Jízdní kola v kurzu

BLANSKO, BOSKOVICE: Jeden zloděj se musel vloupat, druhý stačil využít chvíle, kdy byl bicykl bez dozoru. 

Blanenští policisté se nyní aktuálně zabývají vloupáním do garáže v Blansku. Dosud neznámý lapka zde v posledních dnech ukradl dámské horské jízdní kolo v hodnotě asi deset tisíc korun. Pachatel musel překonat zámek vstupních vrat do garáže.

Podstatně menší práci měl zloděj, který si vyhlédl bicykl v Boskovicích. Jeho mladý majitel ho ponechal volně stát v úterý 19. července odpoledne před vchodem do jedné z boskovických restaurací. Když si pro kolo přišel, bylo pryč. Škoda dosahuje předběžně čtrnácti tisíc korun.

I když dochází ke krádežím jízdních kol celoročně, větší nárůst této trestné činnosti zaznamenáváme právě v letních měsících. Lidé častěji jezdí na kole do zaměstnání nebo využívají bicykl jako snadno zaparkovatelné přibližovadlo. Také se stává, jako např. v tomto posledním případě, že krádež pachateli značně zjednodušuje majitel, který své jízdní kolo nechá po dobu své nepřítomnosti volně odložené např. opřené o nějaký objekt, bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení. Teplé počasí samozřejmě láká k celodenním výletům na kole. V okamžiku, kdy ale majitelé nechají svá kola bez dohledu u koupališť, památek, restaurací a obchodních center, se jejich bicykly stávají terčem zlodějů. Ke krádežím kol dochází na veřejných, dobře viditelných místech a to i v denní dobu. Zloděje mnohdy neodradí ani bezpečnostní zámek. Pokud si cyklista kolo nechce nebo nemůže zajistit, měl by ho mít stále na očích.

Často se také kola ztrácejí z prostorů v domech, kde mají majitelé svá kola uložená. V panelových domech jde zejména o sklepní kóje, kočárkárny, společné kolárny nebo chodby. Ke krádežím jízdních kol dochází také z garáží a kůlen.  Z těchto míst pachatelé kola kradou nejčastěji v noci.

Cyklisté by také měli zvážit, k čemu a jak je kolo připoutané. Při odkládání kola je ho zapotřebí vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí tak, aby bylo připevněno přes rám. Pokud jsou v místě ukotvené pevné stojany na kola, je vhodné využít tohoto stojanu a jízdní kolo k němu připevnit pevným lankovým nebo řetízkovým zámkem. V panelových domech je důležité dbát na důsledné zamykání vchodových dveří a společných odkládacích prostor. I přesto je dobré kolo potom ještě zajistit.

por. Mgr. Alice Musilová, 21.7.2016

vytisknout  e-mailem