Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vyhodnocení situace na území obcí Chrást a Starý Plzenec

Vyhodnocení bezpečnostní situace v období ledna 2013 ve vztahu k nové organizaci ředitelství 

 
     Od 1. ledna 2013 začala platit nová organizační struktura Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. V rámci této změny vznikly na Městském ředitelství policie v Plzni dvě policejní stanice Chrást a Starý Plzenec, které v loňském roce fungovaly jako obvodní oddělení policie Územního odboru Plzeň - jih. K přeměnám obvodních oddělení na policejní stanice došlo na základě vyhodnocení nápadu trestné činnosti a zatíženosti policistů a jedná se především o změnu výkonu služby. Protože se bývalá obvodní oddělení dlouhodobě potýkala s nedostatečným personálním obsazením, zvolili jsme cestu přeměny tak, abychom v daném teritoriu zachovali, případně zvýšili počty policistů v ulicích. Vznikly policejní stanice jako trvalá detašovaná pracoviště zřízená mimo objekt příslušného obvodního oddělení k zajištění přímého kontaktu policie s občany. Na stanicích během dne slouží jeden policista, který zpracovává administrativu, ostatní místně příslušní policisté slouží v terénu, stálá dozorčí služba je zajištěna z příslušného obvodního oddělení (Slovany a Doubravka). Počty policistů jsou případně posilovány o kolegy z oddělení hlídkové služby. Tímto opatřením jsme se snažili dosáhnout zvýšeného počtu policistů v ulicích, nikoli v kancelářích, což je základním principem celé reorganizace.
     Po prvním měsíci fungování zveřejňujeme zpracovaný přehled nápadu trestné činnosti ve srovnání se stejným územím a obdobím loni a předloni. Porovnáním dat lze konstatovat, že ve služebních obvodech nově vzniklých policejních stanic Starý Plzenec a Chrást nedošlo ke zhoršení bezpečnostní situace.
     V roce 2011 jsme v lednu na území Starého Plzence evidovali 8 trestných činů, v roce 2012 se tento počet zvýšil na 18 a letos počet evidovaných trestných činů poklesl na 15. Srovnáním těchto dat je jasné, že s přeměnou obvodních oddělení na policejní stanice nedošlo k nárůstu kriminality. Obdobná situace je i přestupků hlášených občany, naopak u přestupků zjištěných policisty a řešených v blokovém řízení se tento počet meziročně o více jak 100 % navýšil, což dokládá zvýšenou aktivitu policistů a jejich větší počet v ulicích, přičemž se jedná především o přestupky v dopravě. Zvýšený počet policistů vykazuje i tabulka s počtem odsloužených hodin ve sledovaném období a teritoriu, opět v meziročním srovnání na stejném území a za stejný časový úsek. Skladba nápadu protiprávní činnosti se samozřejmě mění, a tak může krátkodobě dojít ke zvýšení nápadu určitého typu přestupků a trestných činů. Na tuto situaci okamžitě reagujeme. Stejně jako činnost dopravních policistů je plánována podle pravidelného vyhodnocování dopravní situace, která se v průběhu let mění, což souvisí s hustotou obyvatelstva, pracovních příležitostí, polohou a dalšími demografickými podmínkami. Proto například zjištěné přestupky řešené policisty v blokovém řízení ve služebním obvodu policejní stanice v Chrástu oproti roku 2012 poklesly.
     První hodnocení jsme provedli po měsíci fungování nového organizačního uspořádání a zatím je příliš brzy celou situaci objektivně hodnotit. První skutečné objektivní hodnocení budeme moci předložit nejdříve po pololetí, přesto pro získání ucelené představy budeme ve vyhodnocování situace každý následující měsíc pokračovat.
  
mjr. Mgr. Martina Kohoutová
12. února 2013
 
 
 
 
Počet hodin odsloužených policisty v daném teritoriu  

Zařazení policistů
Leden 2012
Leden 2013
Obvodní oddělení Starý Plzenec
1.295
0
Obvodní oddělení Plzeň 2
Oddělení hlídkové služby 
dopravní inspektorát             +
0
0
0
 1.860
    178,5           celkem   2.142,5
    104
Obvodní oddělení Chrást
660
0
Obvodní oddělení Plzeň 4
Oddělení hlídkové služby 
dopravní inspektorát             ++
0
0
0
 1.000
      87,5             celkem   1125,5
      38
 
 
 
CELKEM
1.955 hodin
3.268 hodin
 
 
(+1.313 hodin)

+ území bývalého OOP Starý Plzenec (nyní pol. stanice)
++ území bývalého OOP Chrást (nyní pol. stanice)
 
 
 
Oddělení hlídkové služby LEDEN 2013

Policejní stanice
Zákroky IOS
Starý Plzenec
10 x
Chrást
4 x

 
 
Dopravní inspektorát LEDEN 2013

Policejní stanice
Přestupky
Nehody / trestné činy
Starý Plzenec
77
24/2
Chrást
15
5/0

 
 

 Stanice STARÝ PLZENEC

 

  Trestné činy Starý Plzenec

 
 
  
 
 Přestupky nahlášené občany St. Plzenec
 
 
 
 
Přestupky zjištěné PČR St. Plzenec
 
 
 
 

Stanice Chrást u Plzně

 

Trestné činy Chrást

 

Přestupky hlášené občany Chrást

 

 

Přestupky zjištěné PČR Chrást

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem