Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nelegální distribuce alkoholu

Distribuce nekolkolovaného alkoholu zjištěna již i v Plzeňském kraji 

 

 

 

 

     V pátek 26. 10. 2012 začali policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje prověřovat oznámení Západočeské univerzity v Plzni o zjištění nadlimitního množství metylalkoholu v jednom ze vzorků alkoholu, které přinesli občané k informativnímu testování.
 
     Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství zahájili intenzivní šetření ke zjištění původu vzorku alkoholu a ještě téhož dne zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu ohrožování závadovými potravinami a jinými předměty podle ust. § 156 trestního zákoníku.
 
     Zjištěné stopy je přivedly až na Domažlicko, kde u zatím 4 ustanovených osob nalezli a zajistili minimálně 20 litrů pančovaného alkoholu v 6ti litrových kanystrech a 3 litry v lahvích. Jednalo se o pančovaný rum, vodku a likér typu pepermint.
 V průběhu prověřování vyplynulo, že všechny osoby pančovaný alkohol zakoupily od 49ti letého muže z Domažlicka, který jej nakupoval v blíže nezjištěném množství v plastových kanystrech za cenu 120 korun za litr v průběhu jarních a letních měsíců tohoto roku od muže z Kroměřížska. Část alkoholu muž použil pro vlastní potřebu a zbytek přeléval do lahví a distribuoval dalším spotřebitelům pouze na území Domažlicka za 130 až 140 korun českých za jeden litr.
Provedeným prověřováním bylo dále zjištěno, že se jedná o větev nelegálního prodeje alkoholu, která je navázána na distribuční síť na Zlínsku, kde muž z Kroměřížska pančovaný alkohol nakupoval od pachatele, který je již policistům znám a proti kterému bylo v této kauze policejním orgánem zahájeno trestní stíhání.
 
      Zajištěný alkohol byl podroben chemickému rozboru, na jehož výsledky se zatím čeká.
 
     Vzhledem k okolnostem celé metylalkoholové kauzy je zarážející, že všechny osoby, které na výzvu policie nekolkovaný alkohol vydaly, nejdříve odmítaly s policejními orgány spolupracovat a závadový alkohol i jeho původce zapíraly. Bohužel nebraly na zřetel fakt, že předmětný alkohol může při konzumaci ohrozit na zdraví a životě je samotné nebo kohokoli jiného, kdo alkohol požije.
 
     Přestože na území Plzeňského kraje nebylo dosud zjištěno žádné poškození zdraví v souvislosti s požitím závadového alkoholu, důrazně varujeme všechny občany, aby nepožívali žádný alkohol nabízený soukromými osobami v neoznačených nebo nekolkovaných lahvích mimo distribuční síť nebo alkohol, jehož původ bezpečně neznají a jehož pořizovací cena je neúměrně nízká oproti běžným nákupním cenám v obchodních sítích.
 
     Toto varování platí nejen aktuálně pro tuto dobu ale i do budoucna, neboť se jistě naleznou tací, kteří nelegálně vyrobený alkohol uschovají a po delší době, kdy aféra odezní, se jej pokusí dále distribuovat. Pro takovýto případ upozorňujeme občany, že není trestné pouze úmyslné ohrožení zdraví závadovými potravinami nebo jinými předměty, ale trestně stíhán může být i ten, kdo se takového jednání dopustí z nedbalosti, kdy v případě, že pachatel svým činem způsobí těžkou újmu na zdraví, může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta, v případě smrti až na pět let.
 
por. Ing. Hana Štefflová
30. října 2012

 

 

vytisknout  e-mailem