Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Evropský den proti vloupání

OLOMOUCKÝ KRAJ - Zabezpečte si věci 

Policisté v Olomouckém kraji v těchto dnech participují na projektu s názvem „Evropský den proti vloupání“, který v České republice připadá na den 19. června 2019. Po obsahové stránce navazuje na celorepublikový preventivní projekt Policie ČR a Ministerstva vnitra „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Projekt představuje souhrn zabezpečení prostřednictvím mobilní aplikace. Ta nabízí ucelený přehled zásad a doporučení v oblasti mechanického zabezpečení majetku a osob. Dává doporučení a rady jak se zachovat a na co si dát pozor při řešení zabezpečení a co dělat v prvních chvílích po tzv. nezvané návštěvě.  
Mobilní aplikaci s názvem „Zabezpečte se“ lze stáhnout do každého mobilního zařízení v Google Play i App Store.

Projekt „Zabezpečte se“ představuje celou řadu aktivit směrem k široké veřejnosti. Kromě zmíněné mobilní aplikace se jedná také o provádění osvěty směrem k široké veřejnosti, preventivní audio a video spoty, které jsou spuštěny na kanálech YouTube, sociálních sítích Facebook, Twitter, webových stránkách MV ČR, PČR, CMZS a dalších spolupracujících subjektů, pravidelně vychází Newslettry, sdílí se nové trendy v oblasti zabezpečování obydlí.

Dnešního dne se policisté zaměřili na občany Olomouce, které oslovovali přímo na sídlišti, v místě jejich bydliště. Diskutovali s nimi o správném zabezpečení obydlí a majetku, poskytli jim cenné informace, jak správně předcházet návštěvě nezvaného hosta a předali materiály, které byly vytvořeny pro účely zmíněného projektu.

Od ledna do května letošního roku 2019 registrujeme v Olomouckém kraji celkem 90 případů vloupání do bytu, rodinného domu či víkendové chaty, ve stejném období v roce 2018 se stalo celkem 116 případů. Za celý loňský rok evidujeme 232 případů.
Ke své nezvané návštěvě ve vašem obydlí pachatelé nejčastěji využívají hlavní dveře, okno, plot, dveře z chodby, branku, bránu či vrata, sklep, zadní dveře, mříž či roletu.

A na závěr několik dobrých rad:

•    Snažte se navázat a udržovat dobré vztahy se sousedy. Získáte tak zcela zdarma nepřetržité služby „bezpečnostní agentury“. Výměnou oplatíte stejnou mincí a třeba i získáte nové přátele.
•    Při odchodu z domu vždy zamykejte dveře a zavírejte okna. Okno v poloze ventilace a mikroventilace není zavřené!
•    Náhodného zloděje může odradit i tabulka informující o přítomnosti psa či kamerového systému.
•    Nechlubte se svým majetkem či cennostmi.
•    Větší finanční částky patří do banky.
•    Do domu nepouštějte neznámé lidi.
•    Blíží se doba dovolených. Neinformujte o té vaší. Ani na sociálních sítích!
•    V případě delší nepřítomnosti někoho požádejte o vybírání poštovní schránky.
•    Když zjistíte podezřelou aktivitu v okolí vašeho domu, ihned informujte policisty nebo strážníky.

Pokud i přesto zjistíte, že vaše obydlí navštívil nezvaný host, řiďte se následujícím:

Jestliže při návratu domů zjistíte rozlomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna apod. je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158. Před příjezdem policistů z taktických důvodů do objektu nevstupujte a neuklízejte. Mohli byste tak zničit pro kriminalisty to nejcennější, a to stopy, které pachatel na místě zanechal. Spolupracujte s výjezdovou skupinou policie, můžete tak zvýšit šanci na usvědčení pachatele. Můžete například upozornit na věci, které nejsou na svém místě a pachatel je mohl mít v ruce nebo najít věci, které vám nepatří a na místě je zanechal nezvaný návštěvník. Pokud vlastníte cenné věci, pořiďte si jejich fotografie, které předejte policistům. V případě nalezení usnadníte jejich identifikaci.

Odkazy do noveho okna

Evropský den proti vloupání

Evropský den proti vloupání 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání

Evropský den proti vloupání 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání

Evropský den proti vloupání 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem