Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Okrádala seniory

BRNO: K dopadení pomohl kamerový systém. 

Na brněnské kriminalisty z 5. oddělení se obrátil koncem srpna příbuzný čtyřiadevadesátileté poškozené, který oznámil, že byla okradena neznámou ženou. S těmito případy se policisté bohužel pravidelně setkávají. Jejich vyšetřování je vzhledem k věku či zdravotnímu stavu seniorů zpravidla velmi obtížné, tentokrát ale nabralo rychlý spád. Do bytu totiž oznamovatel po dohodě s rodinou nainstaloval kamerový systém, aby mohl svou příbuznou čas od času zkontrolovat, zda například nemá zdravotní obtíže. Když se na něj obrátila s tím, že nemá hotovost, ačkoliv brala před pár dny důchod, nedalo mu to a kamerové záznamy prošel. Ty zachytily celou akci drzé zlodějky. Oznamovatel tedy dorazil na služebnu i s kamerovými záznamy, na základě kterých už kriminalisté bez problému dohledali podezřelou osobu.

 Ta jim nebyla neznámá, neboť se obdobné trestné činnosti dopustila již v minulosti. Škodu seniorům podle dosavadního vyšetřování způsobila rozličnými metodami: někdy se se lstí vloudila do bytů a tam je pak okradla, jindy se zmocnila platební karty psychicky nemocného a vybrala z ní peníze, seznámila se na inzerát a následně neváhala přimět oběť, aby si vzala půjčku a tu pak v nestřeženém okamžiku ukradla. Zároveň kriminalisté prověřovali získané poznatky a usilovnou prací se jim podařilo vypátrat dalších 5 obětí, které okradla či podvedla. Na policii se ani neobraceli, protože se styděli. Pětapadesátiletá žena je v tuto chvíli ve vazbě a k „novým“ pěti případům se odmítla vyjádřit.

Míru její drzosti dostatečně vykresluje výpověď jedné z poškozených. Tu oslovila na zastávce Hlavní nádraží. Během hovoru jí nepozorovaně odcizila peněženku, což poškozená zjistila, až když chtěla platit v nedalekém obchodním domě. Vzápětí jí na mobil volala podezřelá, že jí peněženku (samozřejmě bez hotovosti) vrátí. Z dalšího setkání měla šestasedmdesátiletá seniorka strach. „Nalezené“ věci (včetně občanského průkazu) tak pětapadesátiletá žena urychleně odvezla do místa bydliště, kde si u příbuzných nestyděla říct o nálezné ve výši tisíc korun….

V rámci Jihomoravského kraje celkově evidujeme 51 poškozených seniorů (v roce 2017 83, 2016 58). V sedmnácti případech se pachatelé vydávali za sociální pracovníky, zaměstnance elektráren či plynáren a seniory podvedli. Ti jim uhradili například nedoplatky za plyn či podepsali nevýhodné smlouvy. Ve zbývajících pak použili legendy o vnucích v nouzi či nabídce služeb a v bytě pak seniory okradli.

Policisté se v rámci preventivních aktivit seniorům pravidelně věnují. Prosím, věnujte i vy svým příbuzným pozornost. Kromě obvyklých preventivních doporučení je ubezpečte o tom, že se mají ihned po zjištění krádeže obrátit na policii prostřednictvím tísňové linky 158. Při včasném ohlášení je větší šance na dopadení pachatelů.

mjr. Pavel Šváb, 12.12.2018

vytisknout  e-mailem