Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

„Bezpečný návrat“

KRAJ a BRNO: stovky policistů v dopravně bezpečnostní akci dohlížejí na bezpečné návraty z dovolených  

 Od čtvrtka 27. srpna do neděle 6. září probíhá na celém území Krajského ředitelství Jihomoravského kraje (včetně kraje Zlínského a Vysočiny) dopravně bezpečnostní opatření, které má ambici snížit počty dopravních nehod oproti loňskému roku. Jak název opatření napovídá, cílem je zajištění bezpečného návratu z cest.
Krajští dopravní policisté rozložili akci do více dnů. Jednotlivé okresy individuálně vyhlašují termíny, které souvisí s riziky dopravních nehod. Nejen data konání jsou rozdílné, jednotlivé územní odbory registrují také leckdy odlišné časové úseky. Někde je akce zaměřena na časné odpolední hodiny, v jiných lokalitách může být s riziky spojen spíše ranní či podvečerní provoz. Právě variabilita dopravně bezpečnostní akce přináší větší efektivitu opatření.   Řada územních odborů směřuje akce související s  bezpečnostním opatřením na neděli a  první školní den. Jinak tomu není ani v Brně.
Brněnští dopravní policisté se netají s tím, že alarmující číslo počtu dopravních nehod tzv. návratového dne z roku 2008 (98 dopravních nehod jen na území města Brna) chtějí snížit. Prokazatelně se na nehodovosti podepisuje rychlá jízda, s tím související srážky chodců, nedobrždění s řetězovými dopravními nehodami na přivaděčích a hlavních dopravních tepnách v Brně.
Policisté jsou připraveni tvrdě postihovat ty řidiče, kteří ohrožují ostatní účastníky silničního provozu jak rychlou jízdou, tak bezohledností a porušováním předpisů. Akce má i preventivní dohledový charakter.  V neděli 30. srpna tak bude třicet policistů v uniformách dohlížet na silnicích na rychlost i na bezpečnost. Zesílený dohled je nastaven prioritně od 14 hodin do 20 hodin. Do opatření policisté využijí několik radarových zařízení. V pohotovosti nejsou jen policisté dopravní služby, ale i policisté pořádkové služby. V první školní den je akce nastavena od 8 do 11 hodin dopoledne a od 14 do 17 hodin odpoledne. Provoz ve městě bývá každoročně ovlivněn též příjezdem studentů do internátů a kolejí. I úterní opatření je zaměřeno na riziková místa, nejčastější místa dopravních nehod.
Komplexní vyhodnocení akce lze očekávat po ukončení  dopravně bezpečnostní akce 7. září 2009.
Na dopravně bezpečnostní opatření navazuje i řada dalších policejních akcí. Jednou z nich je např. celorepubliková preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Policisté preventivně informačních skupin budou dohlížet ve všech 16 územních odborech Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v prvních školních dnech na bezpečnost dětí na přechodech a u škol. V tomto případě se děti mohou těšit na krásné dárky s dopravní tématikou. 
 
 
 
 Aktualizace neděle 30. sprna 2009 ve 21 hodin: 
 
 
Obávaná „příjezdová neděle“ je za námi
 
Dopravně bezpečnostní opatření „Bezpečný návrat“ je v plném proudu.
V neděli 30. srpna probíhala opatření v řadě okresů. Mimo brněnskou metropoli např. i na Blanensku, kde obávaná komunikace č. 43 s sebou přináší řadu nešťastných nehod se závažnými následky. Též brněnští policisté si vytipovali dnes čas od 14 do 20 hodin jako rizikový a rozhodli se proti neukázněnosti bojovat.  Nejúčinnější zbraní se ukázalo radarové zařízení. V dopoledních hodinách, ještě před zahájením dopravně bezpečnostní akce pokutovali policisté za překročení rychlosti jízdy desítku řidičů. Jednalo se o překročení jízdy o více než 20 km/hod.
 
Od 14 hodin spolupracovali s dopravními policisty i pořádkoví policisté. Třicítce mužů zákona tak  neunikli dva řidiči, kteří nerespektovali světelné znamení a projeli na červené světlo. Jeden muž sedl za volant s alkoholem, další bez řidičského průkazu. 16 řidičů se rozhodlo nerespektovat rychlost v obci a pokutě neunikl rovněž jeden neukázněný chodec. Za dnešní odpoledne tak bylo při porušení zákona přistiženo celkem 30 řidičů a jeden chodec. Na pokutách policisté od neukázněných účastníků silničního provozu vybrali necelých čtyřicet tisíc korun.
Dnes policisté v městě Brně zaznamenali pouze pět dopravních nehod (od půlnoci do 21 hodin). Dnes se heslo „Bezpečného návratu“ vyplnilo.
 
Aktualizace úterý 8. září: výsledky dopravně bezpečnostní akce.
 
Dopravně bezpečnostní akce přinesla výsledky. Mimořádně kladně byl hodnocen termín konání opatření i v neděli 6. září. Zářiová neděle prokázala, že byla pro řadu řidičů rovněž příjezdovým dnem z dovolených a prázdnin.
 
Celkem bylo na 16 Územních odborech Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje nasazeno do akce 1018 policistů. Na dopravu dohlíželi policisté služby dopravní, pořádkové, ale  i služby kriminální policie a cizinecké policie. V opatření spolupracovala s policisty i desítka úředníků obcí s rozšířenou působností.
 
Takřka čtyři tisíce hodin strávili policisté na silnicích a dohlíželi na bezpečnost silničního provozu. Celkem zkontrolovali 10566 vozidel a zjistili 1691 přestupků v dopravě.  Źe je problémem českých řidičů rychlost, dokazuje statistika. Policisté zjistili 638 porušení předepsané rychlosti jízdy. Dvacítka řidičů si klidně sedla za volant po požití alkoholu a jeden řidič neváhal řídit vozidlo pod vlivem drogy. Pět řidičů nerespektovalo signalizaci před železničním přejezdem a 252 osob nebylo za jízdy připoutáno. Hazard s vlastním životem je nezodpovědnost, jak však vysvětlit 27 případů nepoužití zádržného systému u dětí. Další alarmující informací je  suma dvou stovek vozidel, která jezdí po silnicích s nevyhovujícím technickým stavem. Zda vybrané pokuty přimějí řidiče chovat se na silnicích zodpovědně ukáže další dopravně bezpečnostní akce, kterou policisté již spustili.
 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová

Odkazy do noveho okna

bezpečný návrat I

bezpečný návrat I 

Detailní náhled

bezpečný návrat II

bezpečný návrat II 

Detailní náhled

bezpečný návrat III

bezpečný návrat III 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem