Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.8.2010

Opava - Vloupání do zahradní chaty a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v Opavě-Kylešovicích

Dne 14.8.2010 v době kolem 01:00 hod. jel muž ročníku narození 1977 z Opavy-Kateřinek na neosvětleném jízdním kole po ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, přičemž odbočoval vlevo na ulici Bíloveckou ve směru do centra Opavy, kdy při jízdě kolem zpomalovacího ostrůvku nezvládl řízení a předním kolem narazil do obruby a následně na ní upadl. Způsobil si tak zranění na hlavě a v obličejové části s doposud neupřesněnou dobou léčení. Dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázaly podnapilost, kdy mu byly naměřeny hodnoty 1,82 promile a 1,76 promile alkoholu v jeho dechu. Pro svá zranění byl dvaatřicetiletý muž převezen k lékařskému ošetření do Slezské nemocnice v Opavě, kde mu byl odebrán i biologický materiál (krev) a zůstal hospitalizován na chirurgickém oddělení. Na jízdním kole vznikla hmotná škoda ve výši 10.000,- Kč.


Dopravní nehoda s účastí policejního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 14.8.2010 v době kolem 21:30 hod. došlo v křižovatce ulic Ratibořská-Vrchní-Fügnerova v Opavě-Kateřinkách k dopravní nehodě mezi policejním automobilem a Škodou 120. V té době jel policista z obvodního oddělení PČR v Opavě s osobním motorovým vozidlem značky Škoda Octávia combi (automobil v policejních barvách) po ulici Ratibořské ve směru od nákupního centra Kaufland do centra města Opavy, kdy z důvodů vyvolaných silničním provozem (průjezd in-line bruslařů noční Opavou) policejní řidič zastavil automobil v koloně stojících vozidel, a to v jízdním pruhu vyhrazeném pro přímý směr jízdy. V té chvíli byl touto policejní autohlídkou zjištěn v pravém jízdním pruhu (vyhrazeném pro odbočení vpravo ve směru na ulici Vrchní) motocyklista, který jel bez řádného osvětlení a kličkoval mezi stojícími vozidly. Policisté se rozhodli tohoto motocyklistu zastavit, proto řidič policejního auta z kolony stojících vozidel vyjel, zapnul výstražné zařízení (pouze světla majáku), najel do protisměrného jízdního pruhu a začal motocyklistu pronásledovat. V tu chvíli se však kolona stojících vozidel dala do pohybu a řidička osobního motorového vozidla značky Škoda 120 L (žena ročníku narození 1968 z Opavy), která hodlala křižovatku projet v přímém směru, vjela do křižovatky v době, kdy jí do jízdního pruhu vjelo z levé strany policejní vozidlo. Na tuto vzniklou situaci jednačtyřicetiletá řidička zareagovala zabrzděním a stržením volantu mírně vpravo, přesto však došlo ke střetu mezi levou přední části vozidla Škoda 120 L a pravou zadní části policejního vozidla Škoda Octávia Combi. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na havarovaných automobilech byla vyčíslena na částku ve výši 7.000,- Kč. Dechové zkoušky u obou řidičů (u policisty i u shora uvedené ženy) vyzněly negativně. Případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě

Dne 14.8.2010 v době kolem 08:15 hod. řídil muž ročníku narození 1962 z Opavy po ulici Těšínské v Opavě osobní motorové vozidlo značky Mitsubischi Lancer, kdy byl stavěn a kontrolován policejní hlídkou z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru Opava. Řidič byl vyzván policisty k předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy mu byly naměřeny hodnoty 0,23 promile, 0,19 promile a 0,19 promile alkoholu v jeho dechu. Osmačtyřicetiletý muž předchozí požití alkoholických nápojů doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Krnovské v Opavě

Dne 14.8.2010 v době kolem 10:30 hod. řídil muž ročníku narození 1968 z Opavy po ulici Krnovské v Opavě motorové vozidlo značky Mazda SDE 2200. Poblíže firmy Hagemann byl stavěn a kontrolován ze strany policistů z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru Opava. Řidič byl policejní hlídkou vyzván k předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále se podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger, které vyzněly pozitivně, kdy mu byly naměřeny hodnoty 0,34 promile, 0,30 promile a 0,24 promile alkoholu v jeho dechu. Dvaačtyřicetiletý muž předchozí požití alkoholických nápojů doznal, s naměřenými hodnotami souhlasil a podrobil se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do šaten v areálu TJ v obci Píšť

Dne 14.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 21:00 hod. dne 10.8.2010 do 17:30 hod dne 13.8.2010 dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do prostor šaten a technického zázemí sportovního klubu TJ Slávia Píšť, odkud odcizil 3 plné sudy piva značky Ostravar o objemu 50 litrů v hodnotě 6.810,- Kč,12 kusů alkoholu značky Vodka Amundzen v hodnotě 3.096,- Kč, litrovou láhev alkoholu značky Myslivec v hodnotě 262,- Kč, 2 litrové láhve alkoholu značky Fernet v hodnotě 536,- Kč, 3 litrové láhve alkoholu značky Rum v hodnotě 591,- Kč, 20 kusů energetických nápojů značky Redbull v hodnotě 520,- Kč, 17 kusů slaného pečiva značky Chips v hodnotě 510,- Kč, 15 kusů slaných tyčinek v hodnotě 225,- Kč, 10 krabiček cigaret značky Marlboro v hodnotě 820,- Kč, počítačovou tiskárnu značky Epson v hodnotě 1.800,- Kč s náhradní náplní tisku v hodnotě 800,- Kč. Z prostor skladu dále odcizil křovinořez značky Stihl v hodnotě 13.000,- Kč. Tělovýchovné jednotě TJ Slávia Píšť tak byla způsobena celková škoda ve výši 28.970,- Kč.


Úmyslné zapálení tahače v obci Skřípov, část Hrabství

Dne 13.8.2010 v době kolem 23:00 hod. neznámý pachatel spáchal v obci Skřípov, část Hrabství přečin „Poškození cizí věci“ tím, že na travnatém porostu u jednoho z rodinných domů dosud přesně nezjištěným způsobem úmyslně zapálil zde odstavené nákladní motorové vozidlo (tahač) tovární značky Renault Magnum E-T 440 v hodnotě 300.000,- Kč, který úplně zničil, ke škodě společnosti R Corp spol. s r.o. Ostrava. Dále důsledkem vzniklého požáru poničil návěs tovární značky KÖGEL, čímž společnosti Unicredit leasing CZ a.s. Praha byla způsobena škoda ve výši 50.000,- Kč. Celková škoda tak činí 350.000,- Kč. Na místě požáru zasahovali hasiči HZS Bílovec a hasičské jednotky SDH ze Skřípova, Hrabství a Jakubčovic. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.
Dodatek: Dne 14.8.2010 v dopoledních hodinách bylo provedeno dodatečné ohledání místa činu, kterého se zúčastnil vyšetřovatel HZS Opava, kriminální technik opavské policie, kriminální technik Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje z oboru chemie a policejní psovod se speciálně vycvičeným psem z Ostravy. Při ohledání ze strany služebního psa byla u pravého předního kola tahače nalezena pachová stopa a dále byla zajištěna i chemická stopa, která byla převezena k dalšímu zkoumání, zda je iniciátorem ohně. Případ je nadále v šetření ze strany opavských kriminalistů v úzké spolupráci s hasiči HZS Opava.


Požár slámy na poli v Opavě, městské části Jaktař

Dne 14.8.2010 v 07:10 hod. telefonicky oznámil opavským policistům operační důstojník hasičů HZS Opava, že jejich jednotky před chvíli vyjely k doutnajícímu balíku slámy, který se nachází na poli za Opavou, ve směru jízdy na Bruntál. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že došlo k zahoření stočeného balíku slámy, který se nachází uprostřed pole na katastru Opavy, v městské části Jaktař. Majitel pole, muž ročníku narození 1973 z Opavy, vyčíslil škodu na částku 300,- Kč. Požár lokalizovali opavští hasiči, kdy vyšetřovatel HZS Opava si celou záležitost na místě převzal. K příčině požáru se však nevyjádřil, ke zranění zúčastněných osob nedošlo.


Odcizení nafty z pracovního stroje na katastru obce Hrabyně

V blíže neupřesněné době od 14:30 hod. dne 13.8.2010 do 07:30 hod. dne 14.8.2010 neznámý pachatel spáchal v prostoru stavby silnice I/11 na katastru obce Hrabyně přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení víka palivové nádrže odcizil ze zde odstaveného vibračního válce 60 litrů motorové nafty v hodnotě 1.800,- Kč. Dále z hrdla palivové nádrže odcizil síto na hrubé nečistoty v hodnotě 500,- Kč a poškozením víka nádrže vznikla škoda ve výši 500,- Kč. Poškozené firmě Strabag a.s. Ostrava tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.800,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do zahradní chaty na ulici Jaselské v Městských sadech v Opavě

V přesně nezjištěné době od 16:00 hod. dne 11.8.2010 do 19:00 hod. dne 13.8.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Jaselské v Městských sadech v Opavě přečin „Krádež“ tím, že v zahrádkářské osadě U Jaktarky vstoupil na oplocený a uzamčený pozemek muže ročníku narození 1974 z Opavy, kdy po rozbití skleněné výplně okna vnikl do jeho zahradní chaty, ze které odcizil láhev Hruškovice o obsahu 0,7 litrů v hodnotě 300,- Kč, karton 10-ti kusů piva značky Radegast v hodnotě 105,- Kč, DVD přehrávač značky Panasonic LS 83 černé barvy v hodnotě 4.000,- Kč a stolní přehrávač CD značky Philips stříbrné barvy v hodnotě 1.500,- Kč. Na rozbitém skle a na rámu okna způsobil škodu ve výši 2.300,- Kč. Shora uvedenému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.205,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 14.8.2010 ve 12:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili muže ročníku narození 1978 z Opavy, který byl chvíli předtím zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, jak bez zaplacení zboží v hodnotě 240,- Kč prošel pokladnami hypermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě. Vzhledem k tomu, že dvaatřicetiletý muž jevil známky silné podnapilosti, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku. Nebylo totiž zjištěno, že by se u muže jednalo o recidivu a tudíž o přečin „Krádež“.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Na nivě v obci Štítina

Dne 14.8.2010 v době mezi 11:00 hod. a 11:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Na nivě v obci Štítina přečin „Krádež“ tím, že dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do uzamčeného osobního motorového vozidla značky Seat Toledo, které bylo zaparkováno na parkovišti u místního hřbitova, ze kterého odcizil dámskou černou koženkovou kabelku v hodnotě 100,- Kč ve které byla dámská koženková peněženka v hodnotě 100,- Kč s finanční částkou na hotovosti 400,- Kč, dále mobilní telefon značky Nokia 2760 v hodnotě 900,- Kč, svazek 6 kusů klíčů v hodnotě 100,- Kč, čipová karta MHD s kreditem 200,- Kč, 2 kusy stravenek Gastro Pass v hodnotě 140,- Kč a různé osobní doklady, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1987 z Nových Sedlic způsobena celková škoda ve výši 1.940,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení peněženky z kabelky na rameni poškozené ženy v opavském Tescu

Dne 14.8.2010 v době od 12:00 hod. do 12:40 hod. neznámý pachatel na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že v prodejních prostorách nákupního centra Tesco odcizil z kabelky, kterou měla poškozená žena ročníku narození 1964 z Krnova, okres Bruntál zavěšenou na rameni, její dámskou peněženku černé barvy tzv. psaníčko v hodnotě 200,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti ve výši 1.500,- Kč, 50 euro (1.250,- Kč) 40 kusů stravenek Gastro Pass v hodnotě 70,- Kč za kus (2.800,- Kč), různé osobní doklady a platební karta, čímž byla výše uvedené ženě způsobena celková škoda ve výši 5.750,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 14.8.2010 byly na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava šetřeny dvě nahlášené dopravní nehody, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši 27.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem