Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Nález mrtvého muže v Náchodě je objasněn

KRAJ - Kriminalisté obvinili 23letého muže z Náchodska 

AKTUALIZACE 22. 4. 2015, 13:00
Krajským kriminalistům se v úzké spolupráci s náchodskými kolegy podařilo objasnit za zhruba 50 hodin závažný případ související s nálezem mrtvého 41letého Litevce v blízkosti státní hranice v Náchodě-Bělovsi.
 
Včera (21.4.2015) v podvečerních hodinách zadrželi a obvinili 23letého muže, který je podezřelý, že úmyslně napadl oběť, kterou dvakrát udeřil do hlavy prázdnými skleněnými lahvemi od vína. Ten na následky vážného zranění na břehu řeky Metuje několik hodin bez pomoci umíral.
 
Motivem k  činu měly být podle výpovědi obviněného i hlavního svědka, který byl tomuto jednání přítomen, dlouhodobé stížnosti na chování bezdomovce v okolí obchodního domu Albert. Zástupce bezpečnostní agentury zajišťující ochranu obchodního domu se domluvil se svým známým, aby mu pomohl tento „problém“ řešit. Společně šli tedy v pátek odpoledne za poškozeným do jeho improvizovaného příbytku na břehu řeky, aby mu důrazně domluvili. Obviněný muž pro zvýšení důrazu třikrát hodil lahev ležícímu muži na oblasti hlavy, z čehož dvakrát jej zasáhl tak, že mu způsobil velmi vážná zranění. Potom z místa odešli a zanechali těžce zraněného muže bez pomoci.
 
Policisté ve věci v průběhu neděle zahájili úkony pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy a začali intenzivně zajišťovat důkazy a shromažďovat důležitá svědectví. Jak se později ukázalo, svědectví, že muž byl naposledy viděn v sobotu v 11 hodin při konfliktu s neznámým mužem v cestářské bundě, bylo sice pravdivé, ale ke konfliktu došlo o den dříve, tedy v pátek.  
 
Díky svědectví a poznatkům občanů, které jsme od nich ve snaze pomoci nám dopadnout pachatele v průběhu úterý dostávali, kriminalisté mohli sestavit časovou osu jednání poškozeného muže před a po spáchání trestného činu. Zato patří velký dík nejenom občanům, ale i médiím, kteří tyto informace veřejnosti zprostředkovávali.
 
Určité indicie vedly kriminalisty k zúžení okruhu osob, které by se mohly jednání zúčastnit. Další prověřování a výslechy pak vedly k zadržení a obvinění 23letého muže, který byl z činu podezřelý. Zástupce bezpečnostní agentury kriminalistům pravděpodobně pod tlakem mediálně prezentovaných skutečností poskytl svoje svědectví, popisující události na místě činu i události před obchodním domem. Jeho svědectví bylo pro kriminalisty potvrzením, že vyšetřování vedou správným směrem. Obviněný muž je dle našich evidencí doposud netrestaný, ale je známý svojí výbušnou povahou a fyzickou zdatností. V minulosti pracoval jako „vyhazovač“ z barů a diskoték a také se živil na úseku ochrany osob a majetku. Obviněný sám při výpovědi připustil, že se mu situace vymkla z kontroly a že „to přehnal“. Kriminalisté skutek z vraždy na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti překvalifikovali proto, že obviněný muž prokazatelně nešel za obětí s úmyslem ji zavraždit, ale musel si být vědom, že lahvemi, které mrštil, může způsobit vážná zranění.
V úterý ve večerních hodinách si tedy vyslechl obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, za který mu hrozí až 16leté vězení. V průběhu dnešního dne bude vyšetřovatel podávat státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby.  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
22. 4. 2015, 13:00

__________________________________________________________________________________
Královéhradečtí kriminalisté, kteří vyšetřují vraždy, žádají veřejnost o poskytnutí jakýchkoliv informací souvisejících s nálezem mrtvého muže v Náchodě-Bělovsi, který zemřel násilnou smrtí  v sobotu 18.4.2015.
 
Jedenačtyřicetiletého mrtvého muže litevské státní příslušnosti nalezl svědek v neděli 19.4.2015 v dopoledních hodinách, na pravém břehu řeky Metuje, zhruba 180 metrů od mostu přes řeku, v blízkosti státní hranice s Polskem. Fatální zranění mu způsobila nám dosud neznámá osoba.
 
Litevec jménem Tomas žil v ČR několik let. Dle našich informací byl dlouhodobě bez domova a v těchto místech měl vybudovaný provizorní příbytek. Často chodil do blízkého obchodního domu Hypermarket ALBERT na ulici Polská, kde se stýkal s osobami podobného osudu. Společně s nimi nebo sám poměrně hojně konzumoval alkohol. Před vchodem do obchodního domu byl prokazatelně naposledy viděn v sobotu v 11 hodin dopoledne, jak se dohaduje s neznámým mužem (níže je uveden jeho předpokládaný popis). Slovní rozepře obou mužů vyvrcholila ze strany nám doposud neznámého muže fyzickým útokem .
 
Právě svědectví tohoto muže je pro nás velmi důležité. Kromě zjištění jeho totožnosti uvítají kriminalisté i jakékoliv informace, které by jim pomohly zmapovat pohyb, chování a kontakty mrtvého muže v sobotu 18.
4. 2015 mezi 11. a 24. hodinou. V blízkosti místa činu (viz přiložená mapka) vede stezka hojně využívána cyklisty i pěšími. Možná  v sobotu kolem poledne, v odpoledne nebo večer si někdo z okolo jdoucích osob všiml zvláštní, nestandartní situace na místě, kde po té zůstal ležet zavražděný muž. Rovněž by kriminalisté uvítali, kdyby za pomoci veřejnosti zjistili s kým a kam poškozený muž od obchodního domu ALBERT odešel a kde se posléze pohyboval.
 
Popis důležitého svědka:
Muž by měl být ve věku 30 – 40 let, vyšší postavy, oválného obličeje, se špinavě blond vlasy, které mu sahají až na krk. Působí zanedbaným dojmem. Oblečený byl v zimní tzv. staré cestářské bundě oranžové barvy se zašlými, nefunkčními reflexními prvky a dlouhých kalhotách tmavé barvy. Na rukou měl mít oblečeny oranžové rukavice bez prstů.
Jakékoliv informace, jak o muži uvedeného popisu, tak o chování a pohybu Tomase, přijmeme buď na bezplatné tísňové lince 158, nebo na mobilním telefonu 602 651 187. Za poskytnutá svědectví předem děkujeme.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
21. 4. 2015, 09:00
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem