Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Tisková konference

KRAJ - Ukončení projektu "Dovybavení speciálních výslechových místností" 

Výslechové místnostiV prostorách Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje dnes v dopoledních hodinách proběhla tisková konference u příležitosti ukončení projektu „DOVYBAVENÍ SPECIÁLNÍCH VÝSLECHOVÝCH MÍSTNOSTÍ PRO ZVLÁŠŤ ZRANITELNÉ OBĚTI A SVĚDKY TRESTNÝCH ČINŮ“, který financovalo Ministerstvo vnitra společně s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje. Projekt veřejnosti představil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc společně s krajským policejním ředitelem brig. gen. Martinem Červíčkem. 

Projekt se týkal všech šesti speciálních výslechových místností, které využíváme v rámci Královéhradecké policie (po jedné na každém územním odboru policie a jedné v budově krajského ředitelství). Náklady na jejich dovybavení byly 554.304 Kč.

Speciální výslechové místnosti byly díky tomuto projektu nově vybaveny mimo jiné audiovizuální, monitorovací a prezentační technikou, sadami speciálních látkových figur (rodina - děvče, chlapec, matka, otec, děda, babička a děda) využívaných při výsleších dětských obětí a svědků a dalšími pomůckami využívanými kriminalisty a psychology. 

Cílem projektu je zefektivnit vyšetřování zločinu páchaného na zvlášť zranitelných obětech trestné činnosti zvýšením komfortu vyslýchání těchto obětí a svědků trestné činnosti ve speciálních výslechových místnostech pomocí moderního technického, prezentačního a materiálního vybavení. Díky tomuto novému vybavení se sníží na minimum nutnost opakování výslechu a tím se snižuje sekundární viktimizace obětí.

SPECIFICKÉ CÍLE PROJEKTU:
a) Ochrana dítěte a dalších zranitelných osob
* Zabránění sekundární viktimizace, tedy zejména psychického zraňování dítěte a dalších zranitelných osob způsobené nešetrně vedeným či mnohokráte opakovaným výslechem, což mu může způsobit traumata, která jsou srovnatelná či dokonce horší, než trauma způsobené vlastním trestným činem;
* prostředí, ve kterém je prováděn výslech, ovlivňuje emoce oběti nebo svědka a kvalitu získaných informací a eliminuje nutnost opakování úkonů.

b) Posílení zákonnosti a zkvalitnění úkonů v rámci trestního řízení
* Speciální výslechová místnost s kvalitní záznamovou technikou výrazně usnadňuje provádění „neopakovatelných úkonů“ ve smyslu ustanovení § 160 odst. 4 trestního řádu a postup podle § 102, odst. 2 a odpadá tak i rušivý prvek zapisovatele.

c) Zvýšení významu kvalitní dokumentace a videozáznamu
* kdykoliv v průběhu trestního řízení je možno objektivně přezkoumat dodržení zákonných podmínek výslechu, vedení výslechu,
* zlepšuje objektivnost protokolace výslechu – přesný záznam slovního vyjádření vyslýchané osoby, zachycení neverbálních prvků komunikace,
* umožňuje úplnost, včasnost protokolace,
* poskytuje podklad pro vypracování znaleckého posudku z oboru psychiatrie (ve smyslu ust. § 118 tr.ř.), z oboru psychologie (ve smyslu ust. § 105/1 tr.ř.) – posouzení sociální úrovně osobnosti vyslýchaného, odborné hodnocení obecné a speciální věrohodnosti vyslýchaného,
* profesionalizuje práci specialistů Policie ČR,
* skutečnost, že je výslech sledován a dokumentován představuje i tlak na kvalitní přípravu vyslýchajícího, protože záznamová technika zaznamenává i všechny jeho případné chyby.

d) Zlepšení taktiky výslechu oběti
Specializovaná výslechová místnost umožňuje navázání kontaktu s obětí, což je důležité právě z hlediska taktiky výslechu. Je možné využít tzv. herny, kde se zjišťuje psychosociální úroveň dítěte, vztah k cizí osobě, stupeň komunikačních dovedností a výrazových prostředků, momentální naladění dítěte, příprava na výslech a vysvětlení důvodu výslechu dítěti. 

Využití speciálních výslechových místností:
Za zvlášť zranitelné oběti trestných činů jsou považovány děti a mladiství do 18 let, dospělé oběti a svědci závažné trestné činnosti, především násilného a mravnostního charakteru, např. znásilněné ženy, senioři, handicapovaní a oběti domácího násilí. Speciální výslechové místnosti využíváme i pro děti a mladistvé, kteří se dopustili jakéhokoliv protiprávního jednání. Speciální výslechové místnosti využívají kriminalisté rovněž k rekognicím, psychologové a psychiatři k pohovorům a vyšetřením pro účely vypracování znaleckých posudků a jejich využití nabízíme i pracovníkům OSPODu.

Statistika využití SVM:

Rok Děti (oběti, svědci, pachatelé) Dospělé osoby Ostatní úkony
2011 182  37

 275

2012 142 14 191
2013 166  20 111

Při této příležitosti bychom rádi zmínili další projekt, který byl v loňském roce realizovaný rovněž ve spolupráci s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje a také bezprostředně souvisí s prací policistů mimo jiné i v rámci speciálních výslechových místností.

Tento projekt s názvem „Zmírnění sekundární viktimizace dětských obětí a svědků trestné činnosti“ byl realizován v průběhu roku 2013 Krajským úřadem Královéhradeckého kraje, za spolupráce s občanským sdružením Salinger a Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje. Projekt byl financován z prostředků Ministerstva vnitra – Programu prevence kriminality 2013 a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Cílem projektu je zmírnit sekundární viktimizaci dětských svědků a obětí trestné činnosti, kteří se z jakéhokoliv důvodu musí dostavit na policii, nebo jsou policisty osloveni v rámci krizové intervence, stanou se svědky domácího násilí, nebo jsou účastníkem vážné dopravní nehody, a to v rámci celého Královéhradeckého kraje.

Zhruba ve dvou třetinách se do této doby, co projekt běží, jednalo o oběti, či svědky trestné činnosti (domácí násilí, obchodování s lidmi, znásilnění, pohlavní zneužití) a v jedné třetině oběti – účastníci dopravních nehod.

Při minimalizaci rizik sekundární viktimizace je důležitá včasná intervence poskytovaná obětem trestných činů, platí zde zásady a principy krizové intervence. Systém práce s obětí by měl být nastaven tak, aby uměl předcházet riziku vzniku sekundární viktimizace a nebo uměl zmírnit dopady sekundární viktimizace na život oběti. Dítě se může dekou přikrýt, přitulit se k hračce, vytvořit si soukromí a po výslechu si deku odnáší domů jako dárek.

Krajskému ředitelství policie Královéhradeckého kraje bylo koncem roku 2013 předáno celkem 300 ručně vyráběných postaviček s dekou (látková panenka s plyšovou dekou). Do současné doby v rámci celého kraje bylo v průběhu vyšetřování trestné činnosti či práce krizových interventů dětem předáno 40 těchto dek. „Hračky“ vyráběly klientky občanského sdružení Salinger a dalších zařízení v kraji (v sociálně vyloučených lokalitách), jejichž aktivní zapojení do projektu bylo dalším cílem projektu.

Naše zkušenosti jsou velmi pozitivní. Děti se ve chvílích, kdy si například musí vybavit negativní zážitky, popsat smutný příběh, či jen prožívat smutek a strast, mají k čemu přitulit a alespoň z části se jim v této chvíli uleví. Deku s hračkou si pak rády odnášejí domů. 

mjr. Mgr. Ivana Ježková,
24. 10. 2014, 14:00
 

Odkazy do noveho okna

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

Výslechové místnosti

Výslechové místnosti 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem