Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Památka zesnulých

KRAJ - Pozor na zvýšený provoz a na krádeže. 

V těchto dnech se lidé  vydávají auty na hřbitovy, aby uctili "Památku zesnulých". Tak zvané "dušičky" v letošním roce připadají na neděli.  Jako každý rok  i letos se očekává zvýšený provoz na silnicích a policisté budou  zajišťovat  plynulý provoz na silnicích v celém kraj a  dohlížet v okolí hřbitovů   na veřejný pořádek a ochranu majetku. Za volanty se právě díky "dušičkám" mohou vyskytnout tzv. sváteční řidiči. Vzhledem k tomu doporučujeme všem řidičům zvýšenou pozornost.
Policisté každým rokem v období "dušiček" zaznamenávají krádeže věcí z hrobů nebo odložených věcí, ale i krádeže ze zaparkovaných aut u hřbitovů. Proto je třeba obezřetnost nejen při odchodu od zaparkovaného vozu, ale i při úpravách hrobu.
Z hrobů mizí nejčastěji svíčky, věnce i umělé květiny, sošky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit. Mnoho lidí není schopno policistům popsat, co jim bylo z hrobu odcizeno. Doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Přesným popsáním odcizených věcí se zvýší šance na vypátrání věcí, či dopadení pachatele.
 
Návštěvníci hřbitovů by měli být také v období "dušiček" ostražití na své věci při úpravě hrobu a nenechávat je bez dozoru. Na místa posledního odpočinku nemíří jen lidé, kteří chtějí uctít památku zesnulých, ale  také zloději. Ti si na hřbitovech tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku a zmizí.
Nebezpečí číhá také na motoristy. Jejich zaparkovaná auta u hřbitovů se stávají terčem zlodějů, kteří se zaměřují hlavně na ta vozidla, ve kterých vidí nějaké věci. Policie v této souvislosti upozorňuje návštěvníky hřbitovů, aby ve vozidlech nenechávali žádné věci. I prázdná taška může  zloděje. zlákat.

Policie se  snaží krádežím předcházet zvýšeným počtem hlídek. Lidé, kteří na hřbitově uvidí, že se děje něco podezřelého, žádáme, aby to ihned oznámili na policii. Čím dříve se o krádeži dozvíme, tím větší máme šance na dopadení zloděje.
"Uhlídat" všechny hřbitovy v kraji je pro policii ve skutečnosti nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace ihned volají na bezplatnou policejní linku 158.
 
Čtěte také:
Památka zesnulých - Královéhradecko
Dušičkový víkend - Trutnovsko
Krádeže v období dušiček - Královéhradecko 2011
 
 
nprap. Jan Čížkovský
31. října 2014, 13:30

vytisknout  e-mailem