Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řídím, piju nealko pivo!

KRAJ – Prevence v průběhu prázdnin + výsledky akcí a statistika.  

V průběhu letních prázdnin roku 2014 v Královéhradeckém kraji se policisté rovněž připojili k celostátnímu projektu s názvem„Řídím, piju nealko pivo!“. Policisté společně s promotérkou Českého svazu pivovarů a sladoven - partnerem projektu, byli přítomni celkem na 16 stanovištích ve všech okresech kraje. V průběhu akce bylo rozdáno více jak 400 nealkoholických piv a jednorázových alkohol testerů. Na vybraných stanovištích se nacházel i krajský koordinátor oddělení BESIP, který předával další preventivní informace. Stejně tak policisté v průběhu kontroly s řidiči hovořili na téma rizika řízení pod vlivem alkoholu. Zmíněné „dárky“ obdržel však jen ten řidič, u kterého kontrola proběhla v pořádku. V rámci této akce se jednalo o naprostou většinu.
Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení rizika dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu. Do této akce jsou zapojeni policisté z dopravní služby, policisté z oddělení tisku a prevence a dále promotérky a promotéři Českého svazu pivovarů a sladoven. Zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako alternativě z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona a především motivace řidičů k zodpovědnému pití piva. Účelem projektu je zábavnou, ale účinnou formou komunikovat směrem k řidičům výzvu k zodpovědnému pití piva a zodpovědné řidiče odměňovat.

O prázdninách se v kraji policisté věnovali nejen prevenci, ale například v průběhu minulého týdne od 18. do 22. srpna se zúčastnili celorepublikové DBA v rámci organizace TISPOL zaměřenou na dohled na dodržování maximální povolené rychlosti. Do této akce bylo nasazeno celkem 139 dopravních policistů. Bylo kontrolováno více jak tisíc vozidel, kdy bylo zjištěno 414 přestupků. Ve většině a to ve 264 případech se jednalo o překročení maximální povolené rychlosti. Naprosou většinu těchto přestupků policisté vyřešili blokovou pokutou a to v celkové výši více jak 150 tisíc korun. Sedmnáct případů policisté oznámili správním orgánům. V rámci akce dále policisté kontrolovali 23 řidičů, kteří řídili pod vlivem alkoholu, 10 řidičů řídilo pod vlivem návykových látek a byly uloženy kauce dle zákona o sil. provozu v počtu 22 ks za celkovou částku 319 tisíc korun.

Od začátku prázdnin do dnešního dne jsme v kraji řešili celkem 718 dopravních nehod, při kterých zemřelo 8 osob. Dalších 45 osob bylo zraněno těžce a 266 lehce. Ve 49 případech hrál u dopravní nehody svou roli alkohol za volantem. Škoda, která při nehodách vznikla, dosáhla hodnoty téměř 45 milionů korun.
Statistiku letošních prázdnin může ještě ovlivnit poslední víkend, který je před námi.
Za prvních sedm měsíců roku 2014 jsme na silnicích v kraji při kontrolách narazili na celkem téměř 1000 řidičů pod vlivem alkoholu. Ve více jak 130 případech jsme se podnapilými řidiči střetli při řešení dopravní nehody, kterou zavinili. U dopravních nehod byla ve více nežli v polovině případů hranice alkoholu větší nežli 1,5 promile alkoholu.
V kraji za prvních sedm měsíců došlo k téměř 2400 dopravním nehodám, při nichž zemřelo 17 osob, 95 jich bylo zraněno těžce a 779 lehce.

Před dvěma hodinami v celém Královéhradeckém kraji začala poslední prázdninová dopravní akce, která bude probíhat do sobotních podvečerních hodin. Tuto jsme naplánovali vzhledem ke zvýšenému provozu při konci prázdnin. Je samozřejmostí, že i v neděli budou policisté v kraji pečlivě dohlížet na dodržování zákonů a pravidel silničního provozu.

Více o projektu nalezente na www.ridimpijunealkopivo.cz

nprap. Jan Čížkovský
29. srpna 2014, 15:30
Foto PČR
 

vytisknout  e-mailem