Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Při dopravní akci policisté radili jak se správně "poutat"

KRAJ – Rozdány stovky informačních letáků  

V průběhu minulého týdne od 11. do 15. března 2013 proběhla na silnicích v rámci celého Královéhradeckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená na používání bezpečnostních pásů. Akce byla konána v souladu s plánem mezinárodní organizace TISPOL sdružující služby dopravní policie evropských zemí v rámci celé republiky, potažmo Evropy.
V jejím průběhu policisté na vytipovaných místech prováděli kontroly vozidel, při kterých se zaměřovali především na užívání bezpečnostních pásů, ovšem i jiné zjištěné přestupky nezůstaly bez povšimnutí a samozřejmě přišlo i na dechovou zkoušku. Akce byla od ostatních dopravních akcí rozdílná také tím, že policisté řidičům sdělovali, jak mají mít správně bezpečnostní pásy seřízené, vysvětlovali, že výška nastavení hlavové opěrky je důležitá a poskytovali další rady k tomu, aby pás, nebo zádržný systém řádně fungovaly a v rámci pasivní bezpečnosti řidiči dokonale pomohly. V průběhu akce dále strážci zákona, ale i pracovník oddělení BESIP předávali informační letáky k danému tématu právě od oddělení BESIP.

V průběhu akce policisté zkontrolovali více jak 1100 vozidel, kdy při téměř každé druhé kontrole zjistili přestupek. Za ně uložili blokové pokuty bezmála 170 tisíc korun a více než dvacet přestupků bylo oznámeno správním orgánům. V průběhu akce bylo zjištěno, že téměř každý 12 řidič nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.
Tento přestupek, kdy je porušen § 6 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu, mohou policisté v blokovém řízení vyřešit pokutou až do výše dvou tisíc korun a dále je v bodovém systému „ohodnocen“ třemi body. Užívání bezpečnostních pásů by u řidičů, ale i osádky mělo fungovat nikoliv z důvodu obavy před pokutou. Zranění, která mohou být způsobena nárazem na volant, čelní sklo, palubní desku… je skutečnost, která je právě ten důvod užívání pásů. Výmluvy, že nebourám, že se opřu o volant, že mám airbag, jsou skutečně liché a fyzikální zákony oklamat nejdou.

více o akci na Hradecku zde…,
výsledky dopravní akce na Hradecku zde...
více o akci na Trutnovsku zde…

více o akci na Jičínsku zde...

Více informací k bezpečnému poutání naleznete na www.ibesip.cz.

reportáž ve zprávách Východočeské televize V1 ke zhlédnutí zde…(čas 03:30 – 05:20)
reportáž ve zprávách televize Prima ke zhlédnutí zde…(čas 07:35 – 09:25)
článek v Hradeckém deníku o konané akci zde...

nprap. Jan Čížkovský
18. března 2013 15:15 

vytisknout  e-mailem