Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zpráva o podezřelém muži v červeném Berlingu se šíří po internetu jako lavina

BENEŠOVSKO – Policie v této souvislosti prověřila několik poznatků, které se ale nezakládají na pravdě. 

Doslova jako lavina se nyní na sociálních sítích šíří informace o jakémsi neznámém muži v červeném vozidle Citroën Berlingo, který má oslovovat malé děti jdoucí do školy. Údajně už se měl objevit v Jílovém u Prahy, Netvořicích, Neveklově, či v Benešově. Tato zpráva se původně objevila na facebookových stránkách jedné ze základních škol na Benešovsku a od té doby se nekontrolovatelně šíří dál a dál, aniž by měla nějaké reálné opodstatnění.

Policie však žádný takový případ nevyšetřuje. Také ve spolupráci s Městskou policií Benešov dosud prověřila několik poznatků, a to na základě oznámení ze strany  zaměstnanců školských zařízení  a informací z Facebooku. Ani jeden z nich se ale nezakládá na pravdě. 

Policie v této souvislosti upozorňuje na možná úskalí sociálních sítí. Často nám sice slouží k dobrému, občas se ale může stát, že se původně dobrý úmysl někoho na něco upozornit obrátí zcela negativním směrem. V zájmu policie ale není šířit dezinformace, které by někdy mohly hraničit až s poplašnou zprávou. Policie vždy pracuje s informacemi, které jí někdo oficiálně oznámí, nebo o kterých se dozví z otevřených zdrojů, právě jako tomu bylo v tomto případě. Je tedy vždy nesmírně důležité pečlivě zvážit, co na sociální sítě uveřejníme. Měli bychom si totiž uvědomit, že informace, která se zde jednou objeví, už odsud nikdy nezmizí a dementovat takovou zprávu je poté prakticky nemožné. Správný postup je tedy jen jediný. V případě podezření na nějaké protiprávní jednání neprodleně kontaktujeme linku tísňového volání 158, anebo případ co nejdříve oznámíme na kterékoliv policejní služebně. Teprve pak může policie okamžitě konat, aniž by v očích veřejnosti působila nečinně. 

por. Bc. Eva Stulíková

tisková mluvčí 

P ČR Benešov

25. října 2017

vytisknout  e-mailem