Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zpět do školních lavic

Brno: Se začátkem školního roku je spojen i zvýšený provoz na silnicích 

Zpět do školy.jpgZpět do školy.jpgPrázdniny pomalu  končí a v pondělí na děti opět čekají školní lavice. Dva měsíce většina školáků trávila mimo domov, ať už na letních táborech nebo na dovolených s rodiči. Koncem prázdnin se vrací zpět domů, protože je třeba začít s přípravami do školy. Se začátkem školního roku je spojený i zvýšený provoz a pohyb dětí na silnicích. První školní den spěchají děti do školy plné dojmů z prázdnin a zapomínají na dodržování základních pravidel bezpečnosti v silničním provozu. Na správné a bezpečné přecházení silnic budou v měsíci září dohlížet i policisté. Preventivní akce „ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE“ bude probíhat na celém území Jihomoravského kraje. Strážci zákona se budou dětí dotazovat, zda vědí, jak správně přes silnici přecházet a jaké zásady mají při přecházení dodržovat.

 S dětmi které usednou poprvé do školních lavic, by rodiče měli cestu do školy několikrát projít a najít nejbezpečnější místa pro přecházení vozovky. Cesta do školy by měla být bezpečná, i když je o nějaký ten krok delší.

Rady pro rodiče malých chodců:

  • Povídejte si se svými dětmi o nebezpečích, která jim hrozí v silničním provozu.

  • Názorně s nimi procvičujte orientaci v silničním provozu (vozovka, chodník, přechod pro chodce, semafor…).

  • Základní pravidlo pro přecházení: 3x se rozhlédnout: VLEVO, VPRAVO, VLEVO, navázat s řidičem oční kontakt a RYCHLE PŘEJÍT!

  • Naučte děti poznávat barvy, tvary, seznamujte je s různými dopravními prostředky a jejich využitím, procvičujte pravé a levé strany. Vysvětlete jim význam dopravních značek, které jsou v blízkosti vašeho bydliště a při cestě do školy.

  • Nepodceňujte vlastní příklad. Dospělí ve spěchu (s dítětem za ruku) klidně přeběhnou cestu na červenou či před projíždějícím vozidlem.

  • Upozorňujte při každé příležitosti své děti, jak velkou rychlostí se k nim auto blíží. Neumí zatím odhadnout vzdálenost vozidel a tím ani vzdálenosti bezpečné pro přecházení.

  • Vybavte své ratolesti reflexními doplňky. Objasněte jim, jak důležité je v provozu být viděn.

  • Děti vědí, že chodník je pro chodce a silnice pro řidiče. Zdůrazňujte jim, že to nejsou místa vhodná pro hraní (a to ani místa s malým provozem).

  • Také hraní v blízkosti silnice je velice nebezpečné. I to by měly děti pravidelně slýchat.

  • Upozorněte děti, jak je nebezpečné se s někým cizím dávat do řeči na ulici či sedat s ním do auta.

nprap. Petra Hrůzová

vytisknout  e-mailem