Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zpátky do školy po COVID

KRAJ - V tomto týdnu se mohly děti ze základních škol setkat u vybraných přechodů s policisty, krajskou koordinátorkou BESIP a zástupci Týmu silniční bezpečnosti v rámci dopravní akce. 

3
Chodci a obzvlášť děti patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, proto je jejich bezpečnost pro nás velmi důležitá.

Během prvních čtyřech měsíců v letošním roce došlo v Libereckém kraji ke 40 dopravním nehodám s účastí chodců, z toho v 9 případech šlo o děti. V roce 2019 to bylo za stejné období 41 dopravních nehod, kdy v 10 případech byly účastníky děti. Nejvíce dopravních nehod s účastí chodců řešili policisté na Liberecku. Bylo jich celkem 16, o 4 méně než za stejné období v loňském roce.

Děti na prvním stupni základních škol se po více jak dvouměsíční pauze z důvodu pandemie koronaviru vrátily 25. května 2020 opět do škol a usedly tak zpět do školních lavic.

A protože se děti vrátily do škol po  dlouhé pauze, je důležité, abychom jim připomněli znovu základní pravidla bezpečného chování na ulicích. Děti, které byly doposud převážně doma nebo někde na hřišti či v přírodě, odvykly získaným návykům, jsou mnohdy nepozorné, nesoustředěné a nedokážou předvídat a správně vyhodnocovat situace.

Nejen pro děti je to opět velká změna, ale obdobně to platí i pro řidiče, kteří si změnu mnohdy neuvědomí.

Celkem na šesti vybraných přechodech pro chodce – na třech místech u základních škol v Liberci a u dalších třech základních škol v Jablonci nad Nisou se mohly děti v tomto týdnu v ranních hodinách setkat s dopravními policisty a s policistkami z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, dále krajskou koordinátorkou BESIP Mgr. Markétou Novotnou a zástupci Týmu silniční bezpečnosti na bezpečnost dětí v silničním provozu, kteří nejen že dohlíželi na jejich bezpečnost v silničním provozu, ale zároveň s nimi i diskutovali o pravidlech správného chování v silničním provozu a správném přecházení. Dětem je důležité znovu připomínat správné návyky a základní pravidla a doplňovat jejich znalosti. Rovněž byly děti upozorňovány, že ne vždy mají jako chodci absolutní přednost.

15Oslovené děti obdržely od policistů a zástupců BESIP a Týmu silniční bezpečnosti kromě důležitých rad i drobné dárky v podobě úkolníčků, omalovánek a pracovních sešitů s tematikou dopravní výchovy.

Rodiče, ale i řidiči by si měli uvědomit, že i sebelépe vychované dítě, se může zachovat zcela nepředvídatelně.

Proto je dobré, aby si děti vybudovaly správné návyky již od útlého dětství a již od malička jim byli jejich rodiče dobrým vzorem. Je dobré mít na paměti, že to, co udělá rodič špatně, s největší pravděpodobností zopakuje po něm dítě. 

„Děti jsou v silničním provozu nejčastěji samostatně v roli chodce. Je nezbytné jim neustále opakovat, jak se správně rozhlédnout a přejít komunikaci. Nicméně je důležité neopomíjet další role účastníků – cyklisté, spolucestující. Proto doporučujeme nejen pedagogům,              ale i rodičům sledovat, jaké materiály k usnadnění výchovy v této oblasti jsou aktuálně dostupné. Některé materiály obdrželi žáci právě na vybraných přechodech,“ upozorňuje Markéta Novotná, krajská koordinátorka BESIP pro Liberecký kraj.

„Všechny materiály, které vznikají v rámci projektu Markétina dopravní výchova, jsou dostupné na webu www.dopravnivychova.cz. Projekt je oblíbený v řadách pedagogů i rodičů. Kdo tedy nedostal dáreček u přechodu, může si ho stáhnout na webu,“ doplňuje Markéta Novotná, současně metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.


4. 6. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

Mgr. Markéta Novotná
krajský koordinátor BESIP pro Liberecký kraj
metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti

vytisknout  e-mailem