Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Znovu si vybral seniora

Karviná - v rozmezí několika dní zřejmě okradl hned dva seniory.... 

Policisté v minulých dnech zadrželi 31letého muže z Karviné, který se měl dopustit krádeže na dalším seniorovi a krádeže peněz.

Pro tuto chvíli  kriminalisté podezřelému prokázali, že ve středu 18. července kolem půl šesté v podvečer využil seniorské neobratnosti při otevírání vstupních dveří do jednoho domu v městské části Nové Město.

 Za 83letým mužem vstoupil na schodiště a předstíral, že někoho hledá. Pána na schodech předešel a otočil se. Pro krádež peněženky z kapsy využil své fyzické převahy a výškového rozdílu schodů. Starý pán přišel o doklady a sedmset korun na hotovosti.

Dále víme, že následující den (čtvrtek 19. 7.) podezřelý odcizil svému známému finanční hotovost. 

Policejní komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání přečinu krádeže s trestní sazbou odnětím svobody až na dvě léta.

Obviněný 31letý muž z Karviné byl v minulosti šestkrát soudně trestán. Po vykonání posledního trestu odnětí svobody byl z výkonu propuštěn v květnu letošního roku.

Dnes je důvodně podezřelý muž ve vazební věznici. Souběžně policisté nadále prověřují jiný skutek, ve kterém zadržený byl obviněn. O případu jsme informovali po jeho spáchání.

Využil zdravotní indispozice starého pána

Nejdříve se tvářil a choval ochotně, nezjištně….skutečnost byla jiná. Recidivista byl zadržen dvacet minut po krádeži. Jeho obětí se stal starý pán chodící pomocí hole.

V pátek 13. 7. kolem páté hodiny podvečer, poblíž křížení karvinských Tříd 17. listopadu a Osvobození, oslovil 31letý muž starého pána (79) a nabídl „pomoc“ s koupí bundy. Doprovázel ho asi hodinu po různých obchodech kolem obchodního domu. K incidnetu došlo na chodníku mezi obchodním domem a budovou pojišťovny.

Kolem šesté hodiny podezřelý seniora doprovázel po zmíněném chodníku ve směru od obchodního domu. Pachateli bylo prokázáno, že nečekaně v místě, kde je křoví se měl odpojit, seniora předběhnout, otočit se a jít proti němu. Jakmile starý pán byl na jeho dosah, sáhl mu do náprsní kapsy a vzal peněžní hotovost.  

Na dohled procházely dvě slečny, které vše viděly. Nebyly lhostejné, bez váhání pomohly. Okamžitě zavolaly na policii a pánovi, který vzhledem ke svému vysokému věku byl v šoku, se do příjezdu policistů věnovaly.

Mezitím se už operátoři městské i státní policie zaměřili na městský kamerový systém a možného podezřelého hledali. Na místě incidentu děvčata policistům muže velmi podrobně popsala, a tak policisté oddělení hlídkové služby důvodně podezřelého zadrželi zhruba dvacet minut po krádeži.

Komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání přečinu krádeže. Seniorovy peníze byly zajištěny a vráceny. Starý pán mohl přijít o bezmála deset tisíc korun.

Obviněný 31letý muž z Karviné byl v minulosti šestkrát soudně trestán. Po vykonání posledního trestu odnětí svobody byl z výkonu propuštěn v květnu letošního roku.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 23. července 2018 
komisař

+420 974 734 208
+420 602 161 727
zlatuse.viackova@pcr.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
kancelář ředitele krajského ředitelství
oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem