Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zneužívání linky tísňového volání

Jihočeský kraj - Prachatice - Zneužívání linky tísňového volání se nevyplácí. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Telekomunikačními pravidly, která vymezuje Zákon o elektronických komunikacích č. 127/2005 Sb., jsou pro tísňová volání stanovena tato čísla:150, 155, 158, 156 a 112.

Mezi zlomyslná volání může patřit šíření poplašné zprávy, hra dětí, aktivity podnapilých osob, volání bez následného hovoru a jiné. Lidé by si měli uvědomit, že při volání na tísňovou linku 158 není nikdo anonymní. Vyspělá technologie linky 158 umožňuje nejen zjistit přesně místo, odkud dotyčný volá, ale i jeho číslo.

 Také na Prachaticku se objevují případy zneužívání linky tísňového volání 158. Osoby volají například proto, že jim někdo ubližuje, ale sotva hlídka policie dorazí na místo, tak už nic hlásit nechtějí. Většinou se jedná o osoby, která jeví známky podnapilosti nebo mají problémy osobního charakteru. Vimperští policisté v dubnu 2010 oznamovali přestupek zlomyslného volání na tísňovou linku 158 na Český telekominikační úřad, kde můžou pachateli uložit pokutu až do výše 100 000 korun. V určitých případech lze zlomyslné volání klasifikovat jako trestný čin šíření poplašné zprávy nebo trestný čin znemožnění funkce obecně prospěšného zařízení, pak samozřejmě hrozí trestní odpovědnost.

 Osoby, které zneužívají tísňovou linku, by si měly uvědomit, že tímto mohou znemožnit pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují.

Naštěstí už v řešení tohoto problému není Policie České republiky úplně bezmocná a na základě novely Zákona o elektronických komnikacích č. 127/2005 Sb. ze dne 1. července 2010 lze znemožnit provozování tlekomunikačního koncového zařízení těm, kteří volají zlomyslně na linky tísňového volání. Jedná se o ustanovení § 33 odstavce 11 zmiňovaného zákona, ve kterém je uvedeno: “Pokud účastník, popřípadě uživatel, uskutečňuje zlomyslná volání na čísla tísňového volání, je podnikatel (například mobilní operátor), v jehož síti bylo takové volání započato, povinen na žádost subjektu (například Policie ČR), který provozuje pracoviště pro příjem volání na čísla tísňového volání, znemožnit ve své síti provozování telekomunikačního koncového zařízení, ze kterého jsou tato volání uskutečňována. O zpětném uvedení telekomunikačního koncového zařízení do provozu rozhodne Český telekomunikační úřad na žádost účastníka.”
 

por. Bc. Martina Joklová, pttisk@mvcr.cz

8. července 2010

vytisknout  e-mailem