Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zneužitý nález

LIBERECKO – Frýdlantští policisté během jediného dne objasnili pět neoprávněných transakcí odcizenou platební kartou. 

V neděli 27. května krátce po půlnoci nalezli dva mladí muži v centru Frýdlantu osiřelou peněženku.  Odevzdat a nahlásit nález je však vůbec nenapadlo. Namísto toho peněženku prohledali, uzmuli z ní finanční hotovost a platební kartu. Nepotřebný zbytek pak odhodili.

Jakmile se oba „výtečníci“ prospali po noční vycházce, rozhodli se platební kartu použít k dopoledním nákupům. Společně se vydali do prodejen a obchodů, v nichž během jediného dne provedli pět bezkontaktních transakcí v hodnotě téměř jeden tisíc korun. K jejich smůle však majiteli účtu, ke kterému byla karta přiřazena, chodili prostřednictvím internetového bankovnictví zprávy o tom, že ztracená platební karta nakupuje v konkrétních obchodech. Majitel okamžitě pochopil, že se musí obrátit na policii a proti neoprávněným výběrům kartu zablokovat.

Během jediného dne po oznámení, zmapovali policisté z obvodního oddělení ve Frýdlantu nejen veškeré transakce a nákupy, ale i pohyb obou „lapků“ v centru města. Bylo tedy již jen otázkou času vyselektovat, kdo že to za neoprávněnými užíváními cizí platební karty stojí. A tak se velmi záhy na policejní služebně ocitli oba „nakupující“ muži ve věku 23 a 25 let. Pod tíhou argumentů se mužům zákona okamžitě k trestné činnosti doznali.
Celková výše škody, kterou majiteli peněženky a platební karty způsobili, přesáhla 2600 korun.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení pak oběma mužům policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

30. května 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem