Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zneužití tísňové linky se muži zřejmě velmi prodraží

Za přestupek mu hrozí až sto tisícikorunová pokuta.  

Smíchovští policisté vyjížděli včera krátce před osmnáctou hodinou na náměstí 14. října v Praze 5. Tam je přivolali záchranáři, kteří na místě měli zadrženého muže, který údajně zneužil tísňovou linku.
 
Po příjezdu na místo se policisté od záchranářů dozvěděli, že na tísňovou linku 155 volal muž, který operátorce sdělil, že jeho devatenáctiletý kamarád zkolaboval a přestal dýchat. Dispečerka proto na místo okamžitě vyslala posádku rychlé zdravotnické pomoci a zároveň po telefonu zahájila asistovanou resuscitaci. Hovor trval asi 4 minuty. Volající přitom působil velmi přesvědčivě a operátorce sděloval, že postupuje přesně podle pokynů. Posádka však na náměstí 14. října nikoho, kdo by potřeboval jejich pomoc, nenašla. Po opětovném volání na číslo, ze kterého proběhlo oznámení, však záchranáři zjistili, že telefon vyzvání u mladíka, který se schovával ve výklenku budovy. Z toho důvodu ho na místě zadrželi a přivolali hlídku policie.
 
Policisté na místě mladíka vyzvali k prokázání totožnosti a k vysvětlení celé události, ten však u sebe neměl žádný doklad a nebyl schopen říci, jak se jmenuje. K věci uvedl, že resuscitoval svého kamaráda a jakmile ho „oživil“, doprovodil ho na metro a kamarád poté odjel. Policisté věděli, že se jeho výpověď nemůže, už z časových důvodů, zakládat na pravdě, a proto mladíka zajistili a předvezli na služebnu. Tam ho vyzvali k podrobení se orientační dechové zkoušce. Její výsledek byl pozitivní. Mladík nadýchal přes 1,9 promile alkoholu v dechu.  Později se jedenadvacetiletý muž přiznal a policistům řekl, že si vše vymyslel.
 
V současné chvíli je tak podezřelý ze spáchání přestupku proti zákonu o elektronických komunikacích, konkrétně tím, že uskutečnil zlomyslné volání na linku tísňového volání. Jeho jednání tak bude řešit příslušný správní orgán. Za toto počínání mu hrozí pokuta až ve výši sto tisíc korun.
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 7. 11. 2014

vytisknout  e-mailem