Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zneužil cizí doklady

CHOMUTOVSKO - Při sjednání úvěru se vydával za někoho jiného; Z odcizeného mobilu se dlouho neradoval; Na výživném dluží téměř půl milionu. 

O sto tisíc korun se podle zjištění policistů měl neoprávněně obohatit 25letý muž z Chomutova. Ten měl v dubnu loňského roku požádat prostřednictvím internetu o spotřebitelský úvěr. Na tom by nebylo nic neobvyklého, muž však podle dosavadních zjištění při sjednávání úvěru předložil cizí doklady a vydával se za někoho jiného. Úvěrová společnost pak na základě lživých údajů o totožnosti žadatele, jeho zaměstnání a příjmu, poskytla úvěr na požadovanou částku. Dotyčnému tak bylo vyplaceno sto tisíc korun. Z této sumy ale dosud nic nesplatil.

Na policii se původně obrátil 43letý Chomutovan právě kvůli ztrátě dokladů a podezření, že mohly být zneužity. Přišlo mu totiž oznámení o schválení úvěru, který si nesjednal. Po ověření těchto skutečností u dotčené společnosti policisté dalším šetřením zjistili, kdo se jednání mohl dopustit. V pátek muže zadrželi a obvinili ho z trestného činu podvodu, k němuž se obviněný při výslechu přiznal. Pokud bude jeho vina prokázána u soudu, může mu být s ohledem na výši způsobené škody uložen až pětiletý trest odnětí svobody.

V této souvislosti policisté připomínají, aby si občané pečlivě hlídali své osobní doklady a jejich případnou ztrátu nebo odcizení co nejdříve oznámili příslušným úřadům.

Z odcizeného mobilu se dlouho neradoval

Hned druhý den po oznámení krádeže telefonu a finanční hotovosti, k níž mělo dojít minulou středu v noci v centru Chomutova, zjistili policisté podezřelého. Tím je 32letý muž z Chomutova. Je mu kladeno za vinu, že 41leté ženě vytrhl z ruky mobilní telefon a dvou set korunovou bankovku a poté jí ještě vulgárně vyhrožoval. Okradená věc oznámila a už o dva dny později dostala svůj telefon v hodnotě přibližně 1.700 korun zpět. Policisté ho totiž u podezřelého zajistili a následně vrátili poškozené. Muži, který byl za různé trestné činy opakovaně odsouzen, sdělili podezření z trestného činu krádeže. Za ten ho soud může v případě uznání viny poslat za mříže až na dva roky.

Na výživném dluží téměř půl milionu

Několik let podle všeho neplatil výživné na své dvě děti 44letý muž původem z Prahy. Nezletilí sourozenci z Kadaně tím měli být připraveni celkově o více než 470 tisíc korun. Otec dětí měl na základě soudního rozhodnutí na výživu svých dětí přispívat k rukám jejich matky měsíčně celkem osm tisíc korun. Místo toho měl zaplatit jen párkrát částku kolem dvou tisíc korun. Na neplnění povinnosti hradit výživné však pamatuje trestní zákoník. Proto byl muž obviněn z trestného činu zanedbání povinné výživy a u soudu může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
oddělení tisku a prevence
Chomutov 14. ledna 2020

vytisknout  e-mailem