Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Známé české úsloví říká: „Jména hloupých, na všech sloupích“

LIBEREC – Policistům z Hrádku nad Nisou se podařilo rozluštit a následně také najít autora tzv. "tagu". 

Úvahy nad tím, zda GRAFFITI je umění nebo vandalismus, rozdělují zasvěcenou společnost již velmi dlouhou dobu. Pro policisty je však v takovém jednání, kdy někdo poškodí cizí věc, spatřováno podezření z trestněprávního jednání.

„…kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok…“

Takzvané „tagy“ jsou signatury, části či zkratky podpisů nebo i celé podpisy doplněné drobnými značkami, které poukazují na jejich autora, případně na celou skupinu lidí - „graffiti crew“, kteří se „uměním“ graffiti zabývají. V minulosti to bylo čistě výsadou právě těchto umělců. S postupem doby jsou však skuteční autoři tagů jen běžnými popisovači nároží a kulturních památek. Se skutečným graffiti nemají v podstatě žádnou spojitost. V komunitě tvůrců graffiti jsou tito popisovači nazýváni posměšně "toys".2.jpg
Podpisy těchto pseudotvůrců dnes můžeme vidět naprosto všude. Na lampách, hydrantech, zdech domů, výlohách. V a na hromadných prostředcích pro přepravu osob, v kinech, prodejnách, na toaletách. Zkrátka všude tam, kde se pohybují lidé. Autoři se snaží zaujmout tím, že se tato jejich signatura ocitne nejen na místech, která jsou neobvyklá pro svou neobvyklost, ale hlavně na místech, kde je spatří co nejvíce lidí. Největším zadostiučiněním pak pro „tegaře“ či „grafiťáky“ je, když se o jejich výtvorech mluví, když jsou prostě vidět.

19 letý mladík z Liberce, autor několika malůvek zjevivších se znenadání v Hrádku nad Nisou, však asi vůbec netušil, že se o jeho výtvory bude zajímat především policie. To, že se o něm začalo hutně mluvit, bylo bohužel pro něho, hlavně v policejním spise a ve vyčíslení vzniklé škody.

V sobotu 7. července kolem 15 hodiny „úřadoval“ mladík na jednom z domů v majetku města. Fixem popsal několik oken, vchodových dveří, ale také kryty jističů a další zařízení. Ve volné chvilce tak černými nápisy poškodil majetek v hodnotě přes 63 tisíc korun.
Jakmile policisté z obvodního oddělení obdrželi oznámení o poškození domu, začali okamžitě jednat. Na celé události se jim však zdálo něco povědomého. Nápis byl jiný. Sklon, styl písma a provedení však takřka stejné, jako před nějakými dvěma lety, kdy řešili obdobný skutek. A tak již po necelých pěti dnech stanul na služebně právě 19 letý Liberečan, který byl autorem malůvek z minulosti. Konfrontován nejen s argumenty policistů, ale také s důkazy nalezenými na místě činu se doznal i nyní.
Muži zákona mu ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

 

13. července 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem