Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zmatkař na sebe upozornil sám

Nestandardním manévrem na sebe strhl pozornost péjáků. Důvodů proč zmizet bylo hned několik. 

Nedlouho po půl třetí v noci na čtvrtek dávali policisté pohotovostní motorizované jednotky přednost autům jedoucím po hlavní, Vršovické ulici. V tu chvíli po této komunikaci projíždělo vozidlo BMW X6, jehož řidič, jakmile zaregistroval policisty, prudce strhl řízení do ulice Petrohradská. To přišlo policistům minimálně podezřelé, a proto se rozhodli provést u tohoto řidiče „zmatlíka“ silniční kontrolu.

Služební Octavii otočili zpět do zmiňované Petrohradské ulice a alou za „Bavorákem“. To že není něco v pořádku, podporoval i ten fakt, že řidič s BMW znatelně zrychlil, a to bez ohledu na silniční předpisy. Poměrně svižnou jízdou dojel až k ulici Nuselská, kde dokonce ohrozil vozidlo taxi jedoucí po hlavní komunikaci. Jeho řidič, aby odvrátil střet s bavorákem, musel vyjet až do protisměru.

Nicméně „honička“ pokračovala dál a prchající řidič si to namířil na Pankrác. Tam přijel na světelnou křižovatku, kdy dokonce zastavil na červenou. Avšak to jen proto, že v tu chvíli projíždělo po hlavní vozidlo. Pak se směle přímo před policisty rozjel na červenou.

Jen na vysvětlenou. Byť ujíždějící auto stálo, policisté zakročit nemohli. Riskovali by totiž, že pronásledovaný by auto použil jako zbraň přímo proti nim, nebo by naboural policejní vozidlo tak, aby ho vyřadil z pronásledování.

Pak si to „nezbedný“ řidič ulicí Na Strži namířil do Milevské. Tam si dal dvě kolečka ulicemi K Sídlišti a Kaplická, kdy v posledně jmenované auto zastavil a před policisty začal prchat po svých. Jeho atletický výkon ale neměl dlouhého trvání. Policisté řidiče zanedlouho doběhli a za pomoci donucovacích prostředků zadrželi.

V rámci prošetřování policisté zjistili hned pět, respektive šest důvodů, proč chtěl řidič, s téměř čtyři a půl litrovým autem policistům ujet.

Prvními dvěma důvody je, že řidič má vysloveny hned dva souběžné zákazy řízení motorových vozidel. Další tři důvody, proč policistům zmizet, měl spolujezdec. NA jeho osobu jsou totiž vydány hned dva souhlasy se zadržením a navíc i příkaz k zatčení. Posledním důvodem je pak nejasný původ vozidla. Zda je vozidlo odcizené či nikoli, budou muset prokázat až znalecké expertízy.

Oba muži následně skončili na policejní služebně. Třiatřicetiletý řidič pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, jeho sedmatřicetiletý spolujezdec pro již zmíněné souhlasy se zadržením a zatykač.

por. Mgr. Tomáš Hulan 10. 2. 2017

vytisknout  e-mailem