Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zlomyslné volání na tísňovou linku

ROKYCANSKO - Za zlomyslné volání na tísňovou linku hrozí pokuta až 200 tisíc korun. 

POLICIE VARUJE PŘED ZNEUŽITÍM TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ 158
 
     Policie by chtěla upozornit jaké následky či sankce může mít bezohledné chování některých občanů, kteří zlomyslným voláním na bezplatnou linku 158, aniž by byl ohrožen život, zdraví, majetek nebo veřejný pořádek blokují možnost dovolání se lidem, kteří pomoc opravdu potřebují. 
 
     Policisté z obvodního oddělení v Rokycanech šetří přestupek zneužití tísňové linky. Dne 13. října 2013 byla po 15 hodině vyslána rokycanská hlídka k veřejnému telefonnímu automatu v Rokycanech, ze kterého mělo být celkem devětkrát linku 158. Dětský hlas oznamoval, že v domě umírá žena.
Policistovi, který oznámení přijal, se zdálo nevěrohodné a podezřelé a na místo ihned vyslal hlídku. Po příjezdu byla muži zákona v telefonním automatu zastižena dívka, která policii sdělila, že volá na linku 158, kde chce zjistit pro svoji kamarádku telefonní číslo na hasiče. Dívka se policistům představila pod smyšleným jménem. Po chvíli se na místo dostavil její otec, který se za jednání své sedmileté dcery omluvil. Nezletilá dívka sice naplnila skutkovou podstatu přestupku, ale vzhledem ke svému věku, kdy v době spáchání přestupku nedovršila patnácti let a  není za přestupek odpovědná, nebude pro toto jednání řešena.
     V tomto případě zlomyslné volání nezletilé dívky, kdy blokovala linku tísňového volání, nezpůsobilo žádné ohrožení, ani nebyla způsobena žádná škoda. Ovšem v  jiných případech by se mohlo stát, že člověk, který opravdu žádá o pomoc,  se na linku 158 nedovolá a následek může být fatální .
 
     Na místě je upozornit, že volání na bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158 voláme pokud je ohrožen:
 
ŽIVOT ČI ZDRAVÍ, MAJETEK,  VEŘEJNÝ POŘÁDEK
 
Tísňová linka není v žádném případě telefonní ústředna sloužící k přepojování hovorů.
 
     Od začátku roku 2013 bylo  Rokycansku šetřeno celkem devět  přestupků, kdy mělo jít o zlomyslného volání. Tato jednání jsou následně oznámena na Český telekomunikační úřad v Plzni, odbor pro Západočeskou oblast k jejich vyřízení. Pokud přestupce naplní skutkovou podstatu přestupku lze mu dle § 119 odst. 7 zák. č. 127/2005 Sb. uložit pokutu až ve výši 200 tisíc korun. 
 
Proto policie apeluje na občany a zejména na rodiče, aby upozornili své potomky a nedocházelo ke zlomyslnému volání na tísňovou  linku.
 
Další důležitá telefonní čísla
 
Jednotné evropské číslo tísňového volání          112
Hasiči                                                                            150
Lékařská pohotovost (Záchranná služba)            155
Městská policie                                                          156
Policie ČR                                                                     158
 
nprap. Hana Kroftová
17.10.2013

vytisknout  e-mailem