Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloději zničili trafostanici na Hradecku

Odcizili měděné vinutí o hmotnosti tisíc kilogramů a olej, škoda 350 tisíc korun  

Škodu ve výši 350 tisíc korun způsobil neznámý pachatel nebo pachatelé, kteří minulý týden ve čtvrtek 24. února 2011 poškodili trafostanici u bývalého písníku u Lučic na Královéhradecku.
Nejprve poškodili zámek od vypínače vysokého napětí a vypnuli elektrický proud. Ze zařízení vypustili chladící olej. Pak nádrž o objemu asi 350 litrů shodili ze čtyřmetrové výšky na zem. Následně z ní demontovali měděné vinutí o hmotnosti asi tisíc kilogramů.
Jelikož byl povrch zeminy zmrzlý, nedošlo ke kontaminaci okolní půdy. Kvůli poruše se ocitl jeden objekt bez elektrické energie. Provozovateli zařízení způsobili škodu kolem 350 tisíc korun. Množství odcizeného oleje bude na policii poškozenou společností dodatečně nahlášeno.

Pachatelé jsou podezřelí ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. V případě dopadení jim hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Olej, který má podobné vlastnosti jako nafta, mohou zloději použít jako pohonnou hmotu do nákladních vozidel. Měď zloději s největší pravděpodobností prodávají do výkupen druhotných surovin. Za kilogram mědi tam dostanou zhruba sto čtyřicet korun.

Svědci popsaného případu, kteří by mohli poskytnout informace důležité k jeho objasnění, se mohou přihlásit na bezplatnou policejní linku tísňového volání 158. 

nprap. Anna Pešavová - 28. února 2011

vytisknout  e-mailem