Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloději v kuklách přijeli na místo činu nákladní tatrou

ČESKOLIPSKO - Osm let vězení hrozí pachatelům po zpackané krádeži. 

Počátkem ledna se v dopoledních hodinách v době, kdy byl majitel v zaměstnání, vloupali do rodinného domu na Českolipsku dva muži ve věku 26 a 35 let. Do objektu vnikli po vyražení skleněné výplně hlavních vchodových dveří. Zde prohledali každou skříň a každý úložný prostor než se jim podařilo objevit příruční pokladničku, ve které nalezli přibližně 650 tisíc korun v hotovosti. Kromě toho se snažili získat další peníze z trezoru na číselný kód zabudovaného do zdi. Do něj se nejprve pokusili vniknout elektrickou bruskou, a když ji spálili, tak ho chtěli za pomoci bouracího kladiva vybourat ze zdi. Po marném snažení to museli vzdát a spokojit se "jen" s penězi z přenosného trezorku.

Na místo činu se ale vrátili o dva týdny později, na pomoc si tentokrát vzali 33letého komplice a za bílého dne v odpoledních hodinách vjeli na pozemek domu s nákladní tatrou, u které nechali zapnutý motor, aby maskovali zvuk nářadí, které chtěli při zdolávání trezoru ve zdi použít. Nepočítali s tím, že se na zahradě objeví náhodný svědek. Ten se domníval, že sem nákladní vozidlo sjelo ze silnice po nehodě a začal pátrat po řidiči v domnění, že potřebuje jeho pomoc. Přitom pachatele vyrušil a donutil je dům, do kterého vnikli po rozbití okna, opustit. Všichni tři byli maskovaní kuklami a tato podivná posádka rychle naskákala do nákladní tatry a odjela.

Kriminalisté pachatele vypátrali tři týdny po posledním vloupání. Vyšetřovatel 26letého a 35letého muže obvinil z přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci a současně také ze zločinu krádeže ve formě spolupachatelství, za který jim vzhledem k výši způsobené škody hrozí osmiletý trest odnětí svobody. Jejich 33letý komplic se v souvislosti se zapojením do druhého vloupání zodpovídá rovněž ze spolupachatelství na porušování domovní svobody, poškození cizí věci a krádeže, ale narozdíl od jeho spolupachatelů mu hrozí nižší trest.

Ke krádeži možná vůbec nemuselo dojít, kdyby se majitel rodinného domu nezmínil před svými známými o tom,  že zdědil větší finanční obnos. Tato informace se bohužel donesla až k trojici pachatelů, kteří dostali na jeho dědictví zálusk. Nejmladší z povedené trojice již byl v nedávné minulosti za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen a dokonce mu ještě nevypršela zkušební lhůta jeho trestu odnětí svobody. Ta mu končí až v říjnu příštího roku.

20. 2. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem