Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděj vybavený vrtákem opět udeřil, na Turnovsku navštívil dva domy

SEMILSKO - Kriminalisté na Semilsku vyšetřují dvě vloupání do rodinných domů. 

Kriminalisté v těchto dnech vyšetřují dva čerstvé případy vloupání do rodinných domů v satelitním městečku v Turnově. První oznámení přijali 26. října. Téhož dne nad ránem informovala bezpečnostní agentura majitele nemovitosti v ulici Josefa Štrégla v Turnově o tom, že zde jejich nainstalovaná zabezpečovací technika zaznamenala narušení objektu. V tu dobu byli vlastníci nemovitosti na dovolené,  a proto požádali matku, aby jim domácnost zkontrolovala. Ta to také udělala a po zevrubné prohlídce se jí zdálo, že je zde vše v pořádku. Rodina si událost vysvětlila tím, že někdo z členů domácnosti  nechal při odchodu pootevřené dveře.  Když se sem ale vrátila matka majitelky ještě jednou téhož dne odpoledne, všimla si, že je v zárubni balkonových dveří vyvrtaný malý otvor,  skrz který je vidět ven. Zatelefonovala proto svému zeťovi a teprve potom vyšlo najevo, že se do domu snažil vniknout zloděj. Protože ale zaktivoval alarm, z místa činu uprchl, aniž by stačil něco ukrást. Přivolaní kriminalisté po důkladné prohlídce dveří konstatovali, že tento specifický  způsob vniknutí do rodinných domů zaznamenali  před několika lety  na Semilsku a  jejich kolegové  i na území jiných krajů.  Tehdy šlo o desítky případů.002

To, že se tento staronový způsob vloupání do nemovitostí začíná objevovat na Semilsku,  potvrzuje i druhý případ, nahlášený 17. listopadu majitelem rodinného domu v ulici Károvsko, která se nachází rovněž v satelitní zástavbě na okraji Turnova. Do tohoto domu se zloděj vloupal stejným způsobem v noci z 16. na 17. listopadu v době, kdy v horním patře spali majitelé a jejich malé děti. Z přízemí si odnesl jen peníze v hotovosti a dost jiných cenností tu bez zájmu ponechal. I zde po něm zůstala jako jediná stopa malá díra v plastovém rámu francouzského okna. Škoda na poškozeném rámu dveří a odcizených financích činí zhruba 24 500 korun.

Kriminalisté územního odboru v Semilech v této souvislosti apelují na  majitele rodinných domků a především na obyvatele satelitních městeček, aby věnovali pozornost všemu, co se kolem jejich obydlí, ale také v blízkém sousedství děje. Pokud zaregistrují pohyb podezřelých osob na vlastních pozemcích nebo pozemcích svých sousedů, měli by takovou informaci oznámit policistům prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158. Stejně tak je třeba okamžitě hlásit policii poškození dveří výše popsaným způsobem, tedy provrtáním v okolí zárubní dveří nebo plastových rámů francouzských oken. Na dotčená místa prosím nesahejte a vyčkejte do příjezdu policistů, kteří tu mohou zajistit cenné kriminalistické stopy. Pokus o vniknutí do nemovitosti prosím hlaste i v případě, že se vám nic neztratilo. To, že si zloděj nic neodnese, se stane například v případě, že ho někdo vyruší. Nelze ale vyloučit , že se k vám vrátí o několik dní později.

22. 11. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem