Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zloděj sebral peněženku

JIHLAVSKO: Lidé musí mít osobní věci stále na dohled 

Policisté z obvodního oddělení v Jihlavě dokumentují případ krádeže, která se stala na parkovišti u obchodního domu na ulici Okružní v Jihlavě.  Dosud neznámý pachatel zde v úterý 18. července kolem sedmnácté hodiny na volně přístupném parkovišti odcizil ze střechy zaparkovaného vozidla volně odloženou peněženku. Peněženku si na střechu svého vozidla odložil muž, který si ukládal nákup do kufru vozidla. Nevěnoval tak dostatečnou pozornost situaci kolem sebe, čehož využil neznámý zloděj, který peněženku nepozorovaně odcizil.  V peněžence byly osobní věci, peníze a platební karta k účtu u peněžního ústavu. Majiteli vznikla krádeží škoda ve výši přesahující 16 000 korun.

Policisté v našem kraji vyšetřovali za první pololetí letošního roku celkem 1 088 majetkových trestných činů, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 194 případů méně a představuje pokles majetkové trestné činnosti o 15,13 procenta. I přes pokles kriminality v oblasti majetkové trestné činnosti lze účinnými opatřeními tuto trestnou činnost i nadále snižovat. Jedním z účinných nástrojů je důsledná prevence, a to zejména v oblasti krádeží prostých a krádeží věcí při sobě. Lidé by měli být opatrní na své osobní věci a mít je stále ve svém dohledu. Platí to nejen o kabelkách, ale také o batozích, nákupních taškách, peněženkách nebo mobilních telefonech.

Velice často se setkáváme s případy krádeží peněženek z otevřených nebo odložených kabelek, které zákazník položí nebo pověsí do nákupního košíku a mezitím co si vybírá zboží v regálu, využije jeho nepozornosti pachatel a kabelku nebo peněženku odcizí. Stejně tak se může stát, jako tomu bylo v popisovaném případě krádeže peněženky, že si lidé odloží kabelku nebo peněženku na kapotu nebo střechu vozidla, odložené peněžence nevěnují pozornost a ukládají si věci do zavazadlového prostoru. Stačí okamžik, kterého využije pachatel a peněženku zcela nepozorovaně  odcizí. Zaznamenáváme také případy, že peněženku ze střechy vozidla sice nikdo neodcizil, ale její majitel zapomněl, že ji tam odložil, a s vozidlem se rozjel. Peněženku pak někde po cestě ztratil.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

20. červenec 2017

vytisknout  e-mailem