Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloděj se zaměřoval na auta a obchody

PŘÍBRAMSKO - Příbramským policistům se podařilo dopadnout zloděje, který se zaměřoval především na vykrádání aut a obchodů. 

Od konce listopadu do začátku února má na svědomí 15 případů, šest vloupání do vozidel a devět krádeží v prodejnách. Zajímali ho zejména prodejny elektra nebo drogerie. Většinou kradl po Příbrami, párkrát zavítal i do jižních Čech. Celkem způsobil škodu, která dosahovala téměř dvou set tisíc korun.

Ve dvou drogériích zcizil 28letý muž celkem 47 parfémů, které si uschoval do batohu a prošel přes pokladní zónu bez zaplacení. Jinde v obchodech odcizil tři notebooky, telefon, Xbox a tři pánské tašky, zboží uschovával pod oblečení. Do jedné prodejny vnikl pootevřenou roletou a vzal zde peněženku se čtyřmi platebními kartami, z těch se pokoušel o 14 výběrů hotovosti.

Z automobilů ukradl dva notebooky, telefon, tablet, kabelku, peněženky, peníze a platební karty. V této souvislosti je nutné opět upozornit veřejnost, aby nenechávali na viditelných místech ve vozech žádné věci, na zloděje to působí jako magnet. Krádeže věcí z aut jsou na Příbramsku druhou nejčastější trestnou činností.

Ve dvou obchodech pachateli pomáhala krást o rok starší žena, jejím úkolem bylo odvézt pozornost prodavaček nebo ho krýt, aby mohl odstranit zabezpečení zboží. Navíc u sebe uschovala nějaké věci, které její známý předtím odcizil z vozidla. Dotyčná si byla vědoma, že platební karty a doklady pocházejí z trestné činnosti. Kradené zboží následně prodávali, aby si za to mohli kupovat jídlo, drogy nebo platit ubytování.

Dne 12. února kriminalisté muži sdělili obvinění z trestného činu krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, nyní mu hrozí jeden rok až pět let pobytu za mřížemi. Příslušníci policie podali podnět k jeho vzetí do vazby. Žena je stíhána pro přečin krádeže, legalizace výnosů z trestné činnosti a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což stanovuje trestní zákoník trest odnětí svobody až na čtyři léta.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
13. únor 2019

vytisknout  e-mailem