Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděj se schovával v ložnici za postelí

ČESKOLIPSKO - Ve vazební věznici skončil majetkový recidivista. 

Nečekaného návštěvníka objevil v ložnici  rodinného domu v Dolní Libchavě manželský pár. Muž a žena se minulý pátek kolem 18.30 vraceli společně domů autem a trochu je překvapilo, že  byla v domě rozsvícená světla. Vysvětlovali si to tím, že se  u nich zastavil někdo z rodiny a nebo,  že zapomněli zhasnout. Jako první vešla do domu 67letá žena. Když vstoupila do ložnice, všimla si, že se za postelí někdo schovává, ale to ji nevyděsilo. Byla totiž přesvědčená o tom, že si z ní chce syn nebo švagr udělat legraci. Proto směrem k postavě, krčící se za postelí, jenom pronesla, ať už přestane blbnout a vyleze. Přitom současně popošla blíž a odhodila z postele peřinu, která jí bránila ve výhledu. Najednou před sebou uviděla naprosto cizího zanedbaného mladého muže, který začal koktat a vymlouvat se na to, že se sem přišel ohřát.  Majitelka domu prokázala velkou dávku odvahy a muže sama zadržela,  teprve potom zavolala manžela, který v tu chvíli stále ještě netušil, co se v ložnici odehrává. Manželé pak zloděje drželi až do příjezdu policistů.

Muž jim ale vyhrožoval, že pokud ho nepustí, tak  se k nim  později vrátí a pomstí se jim. Jeho výhrůžky zněly velmi vážně a vzbuzovaly v nich oprávněné obavy. Teprve po příjezdu policistů majitelé domu zjistili,  co tu zloděj odcizil. Jeho totožnost nebylo nijak složité odhalit, protože měl u sebe občanský průkaz. Jedná se o 29letého recidivistu z Novoborska, kterého  v minulosti pražské obvodní soudy pravomocně odsoudily za krádeže nejen k zákazu pobytu v hlavním městě, ale také k nepodmíněným trestům odnětí svobody, přičemž  z posledního vyšel po 23 měsících teprve 2. března letošního roku. Z rodinného domu v Dolní Libchavě si chtěl odnést dva notebooky, fotoaparát, DVD přehrávač a  zlaté i stříbrné šperky, které si připravil k odnesení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nenapravitelného zloděje, podali policisté státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby. Soud ho tam svým rozhodnutím poslal v pondělí.  Obviněný se v souvislosti s pátečním případem zodpovídá nejen z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, ale také z přečinu nebezpečného vyhrožování, protože majitelům domu hrozil fyzickým násilím a podpálením domu za to, že ho zde zadržovali.  Manželé mu sice neustoupili, nicméně jeho výhrůžky na lehkou váhu rozhodně nebrali.

15. 3. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem