Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zloděj nafty, který při krádeži neváhal použít i hrubé násilí, byl dopaden

Tábor - Profesionální práce táborských policistů. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Případy krádeží nafty z nákladních vozidel, kdy v jednou z případů pachatel při svém prozrazení dokonce neváhal proti řidiči kamionu použít i železnou tyč, nedaly táborským policistům spát. Rozsáhlým šetřením, které přesahovalo hranice okresu Tábor, a to nejen na území naší republiky, ale až na Slovensko, se táborským kriminalistům podařilo ustanovit možného pachatele. Po podezřelém muži (39) vyhlásili celostátní pátrání se souhlasem státního zastupitelství k jeho zadržení. Smyčka okolo hledaného muže se tak nezadržitelně stahovala. K jeho zadržení došlo na začátku tohoto týdne na jednom z hraničních přechodů na Slovensko. Následně si jej převzali táborští kriminalisté a zadrženému muži bylo rázem jasné, že jeho zlodějským nájezdům je konec. Na základě precizně zajištěných stop a dalšího důkazního materiálu mu nezbylo, než se přiznat. Kriminalisté mu prokázali jen na Táborsku na 17 útoků, kdy z nádrží kamionů odstavených na záchytných parkovištích u obcí Kladruby, Zárybničná Lhota, Záluží, Oltyně, Dráchov a na obchvatu města Tábora, odčerpal na téměř 6 000 litrů motorové nafty se škodou, včetně poškození nádrží, přesahující částku 200 000 korun. Pod tíhou důkazů se pachatel doznal i k útoku na řidiče, který jej nad ránem dne 14. května 2011 přistihl při krádeži nafty z jeho kamionu. Železnou tyčí mu tehdy způsobil zlomeniny žeber, rukou a poranění hlavy, které si vyžádalo nemocniční hospitalizaci a následné léčení v délce minimálně šesti týdnů.
Táborští kriminalisté jej tak obvinili z přečinu krádeže a navíc ze zločinu těžkého ublížení na zdraví, za který mu u soudu hrozí až trest odnětí svobody na dobu až deseti let. Zároveň dali státnímu zastupitelství podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Ve spolupráci s kriminalisty z dalších jihočeských okresů, potažmo s kriminalisty Krajského ředitelství Jihočeského kraje, kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, prošetřují poznatky vedoucí k objasnění obdobné trestné činnosti na těchto území.
I přes tento nesporně velký úspěch policistů, svědčící o jejich plně profesionální práci, je na místě zdůraznit, že tímto případem krádeže nafty z kamionů zcela určitě nekončí. Policisté proto řidičům opětovně doporučují, vedle přiměřeného zabezpečení svých kamionů, i uvážlivý výběr místa, kde kamion na plánovanou přestávku zaparkovat. Nejvhodnější jsou odstavné plochy u benzinových čerpacích stanic, které jsou mnohdy zabezpečeny kamerovým systémem. Dále pak odstavná parkoviště v blízkosti větších měst, kde má policie svá obvodní oddělení či služebny a lze tudíž v případě nutnosti předpokládat krátký dojezdový čas zakročujících policejních hlídek na místo. Toto hledisko nabývá na své důležitosti v souvislosti s rostoucí agresivitou zlodějských part. Přibývá totiž případů, kdy řidiči zjistí, že je jejich vozidlo právě vykrádáno. V té chvíli je na pečlivém zvážení, co má řidič udělat. Policisté jednoznačně doporučují z vozidla nevystupovat, v tichosti zavolat na linku 158, předat operačnímu středisku všechny dostupné informace a následně nechat zákrok na policistech, kteří jsou na boj s agresivními pachateli vyzbrojení a vycvičeni. Krajním řešením situace, kdy je již řidič přímo ohrožen, je z místa, pokud je to možné, s vozidlem ujet. I v tomto případě pak bezprostředně informovat policisty a předat jim maximální množství informací, které by jim umožnily pachatele zadržet.
Každopádně je nutné tyto situace nepodceňovat, raději jim předcházet a na jejich případné řešení být alespoň částečně připraven.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
8. června 2011

vytisknout  e-mailem