Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Tým zlínské policie „VIRUS“ zadržel pachatele internetové trestné činnosti

Zlínský kraj - Detektivové z oddělení informační kriminality zlínské krajské kriminální policie stíhají organizovanou skupinu pachatelů internetové kriminality 

Komisař oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje zahájil trestní stíhání jedenácti osob pro zločiny podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti.
 
Sdělení obvinění členům této skupiny pachatelů předcházelo 12měsíční prověřování trestné činnosti, na kterou policii upozornily banky, jež zaznamenaly podezřelé operace s platebními kartami. Prověřování vyvrcholilo zadržením pachatelů, jež proběhlo nad ránem 3. 2. 2015 v Uherském Hradišti a ve Veselí nad Moravou a do kterého bylo zapojeno na 100 policistů krajského ředitelství, včetně policistů z brněnské zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, kteří provedli zadržení některých pachatelů. Celkem bylo zadrženo 10 osob, byly uskutečněny 3 domovní prohlídky, během kterých bylo zajištěno několik počítačů a nosičů dat. Doposud bylo obviněno celkem 11 osob, z toho 7 mužů a 4 ženy; všichni ve věku v rozmezí od 20 do 61 let.
 
Vyšetřování případu se věnoval tým, pracovně nazvaný „VIRUS“, který tvořili kriminalisté z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje z krajských článků: odboru analytiky – oddělení informační kriminality, z odboru obecné kriminality, odboru hospodářské kriminality a z oddělení hospodářské kriminality územního odboru ve Zlíně. Tým pracoval pod dozorem Krajského státního zastupitelství v Brně, pobočka ve Zlíně.
 
Podstata trestného jednání pachatelů je rozčleněna do dvou oblastí:
 
I. První oblast páchání trestné činnosti spočívala v tom, že pachatelé zneužili údaje z několika set platebních karet z celého světa, včetně platebních karet vystavených v České republice. Část pachatelů se zmocnila údajů z karet, které následně další z pachatelů použili tak, že z účtů, ke kterým byly karty vystaveny, odčerpali finanční prostředky, jež převedli do elektronické peněženky a z ní posléze na účelově založené bankovní účty. Z těchto účtů pak poslední část pachatelů provedla běžné bankovní výběry, čímž měly být výnosy z trestné činnosti legalizovány. Tyto peníze pak směřovaly do centra skupiny, přičemž část byla použita na výplatu jednotlivých aktérů těchto transakcí a další zůstala uvnitř skupiny. Touto činností byla způsobena škoda ve výši Kč 1.300.000,-
 
II. Druhá oblast páchání trestné činnosti spočívala v šíření podvodných e-mailů, jejichž přílohy byly nakaženy počítačovým virem, pomocí kterého se pachatelé zmocnili údajů zadávaných uživateli do počítače během přihlašování do internetového bankovnictví. Obdobným způsobem byl infikován virem rovněž mobilní telefon poškozeného, který pak odesílal směrem k pachatelům ověřovací SMS zprávy pro přihlášení do zabezpečeného prostoru internetového bankovnictví a potvrzení převodu peněz. Pachatelé se pomocí takto zjištěných přístupovým údajů mohli posléze přihlásit do internetového bankovnictví poškozeného a odčerpat z jeho účtu finanční prostředky, které převedli na účelově založené bankovní účtu, ze kterých další část pachatelů posléze učinila výběry peněz. Touto trestnou činností byla způsobena škoda ve výši Kč 2.300.000,-
 
Kriminalistům ze zlínského krajského policejního ředitelství se ve spolupráci s dalšími policejními útvary a s Finančním analytickým útvarem Ministerstva financí ČR podařilo zajistit finanční prostředky na bankovních účtech posledních z řetězce pachatelů, tzv. „bílých koní“, ve výši přibližně Kč 1.500.000,- a jako náhradní hodnota byl zajištěn majetek v přibližné hodnotě Kč 2.500.000,- Podařilo se tak nejen rozkrýt trestnou činnost, zadržet její pachatele a obvinit je, nýbrž podařilo se rovněž zajistit část peněz pocházejících z trestné činnosti, přičemž další část zajištěných hodnot tvoří majetek, který byl zajištěn jako náhradní hodnota ve smyslu trestního řádu.
 
Ve čtvrtek 5. 2. 2015 akceptoval Okresní soud ve Zlíně návrhy dozorující státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Brně, pobočka ve Zlíně na vzetí dvou obviněných do vazby. U zbylé části pachatelů bude probíhat jejich stíhání na svobodě. V případě uznání vinným hrozí pachateli, který trestnou činnost organizoval, trest v rozmezí od 5 do 10 let odnětí svobody; zbylá část pachatelů, která se podílela na podvodném jednání a legalizaci výnosů z trestné činnosti, je pak ohrožena trestem v rozmezí od 1 roku do 5 let odnětí svobody.
 
Na tomto odkazu je možné shlédnout video ze zadržení pachatelů Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje:
 
6. února 2015, mjr. PhDr. Pavel B. Stránský, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem