Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatý záchranářský kříž 2016

Ocenění si z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana převzali mimo jiné i dva policisté. 

Ve čtvrtek 20. dubna se na Pražském hradě uskutečnil již osmnáctý ročník ocenění nejlepších záchranářských činů. Vyhlašovatelem projektu je časopis RESCUE report a záštitu nad ním letos převzali významné osobnosti, kterými jsou: prezident republiky Miloš Zeman, ministr vnitra Milan Chovanec, 1. místopředseda vlády Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, předseda vlády Bohuslav Sobotka, generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba a policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit mimořádné a profesionálně zvládnuté zásahy příslušníků hlavních i ostatních složek integrovaného záchranného systému, ale i laické veřejnosti. Kromě šesti Zlatých záchranářských křížů se letos udělovala také dvě čestná uznání a dále cena generálního mediálního partnera, cena policejního prezidenta a cena Generálního ředitele HZS ČR. Hodnotitelé vybírali z celkem 77 nominací a ve finálním výběru se objevili i dva policisté, kteří si ve čtvrtek na Pražském hradě převzali ceny a vyslechli slova uznání.

Cenu policejního prezidenta si převzal prap. Miloslav Kozák z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort, za čin, který se stal 19. srpna 2016. Celá událost se odehrála v Chebu okolo 18. hodiny, když se společně se svými dvěma kolegy vracel z výkonu služby na hranicích s Německem a na kruhovém objezdu se stali očitými svědky vážné dopravní nehody. Nákladní vozidlo tam přímo před nimi srazilo jedoucí cyklistku a následně ji ještě přejelo. Policista Miloslav Kozák na místo nejprve zavolal záchrannou službu, a když pak od svých kolegů zjistil, že žena žije, vytáhl z vozidla lékárničku a běžel jí poskytnout první pomoc. Žena byla zaklíněná pod nákladním vozidlem a měla amputovanou nohu, ze které tepenně krvácela. Policista Kozák proto musel vlézt pod vozidlo a zaškrtit jí dolní končetinu, aby nevykrvácela. Pokud by policista takto duchapřítomně nezareagoval, žena by do příjezdu záchranné služby vykrvácela.

Dalším oceněným byl policista prap. David Džoganov z obvodního oddělení Hustopeče, který si převzal cenu Zlatý záchranářský kříž za to, že během velmi krátké doby dvakrát poskytnul první pomoc. První událost se stala 10. ledna 2016 během výkonu služby, kdy byl tento policista společně se svým kolegou vyslán do obce Rakvice, kde v rodinném domě zkolaboval 77letý muž. Hlídka po příjezdu v domě skutečně našla na zemi ležícího muže a jeho velmi rozrušenou manželku. Muž byl v bezvědomí a nejevil známky života, proto Prap. Džoganov okamžitě započal nepřímou masáž srdce, ve které pokračoval i po příjezdu lékaře. Zhruba po 45 minutách začal muž sám dýchat a byl převezen do nemocnice.

O tři dny později tento policista prokázal obětavost znovu, tentokrát v době svého osobního volna. Ve chvíli, kdy projížděl obcí Březí, všiml si, že z jednoho rodinného domu stoupá kouř ze střechy. Díky výborné místní znalosti věděl, že v domě bydlí starší žena a okamžitě ho napadlo, že by mohla být v ohrožení života. Když se mu podařilo vniknout dovnitř, našel tam 77letou seniorku, která si požáru vůbec nevšimla. V době, kdy ženu vyváděl ven z domu, začaly už ze střechy odpadávat žhavé kusy a celý dům byl značně zakouřen. Svou pohotovostí, všímavostí a statečností tak přispěl k záchraně dvou životů.

Součástí slavnostního ocenění byl i galakoncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Bližší informace k projektu i dalším oceněným naleznete zde: http://www.zachranarskykriz.cz/cz/.

22. dubna 2017
kpt. Mgr. Iveta Martínková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

prap. David Džoganov

prap. David Džoganov 

Detailní náhled

prap. Miloslav Kozák

prap. Miloslav Kozák 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem