Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky

Vyšetřovatelka ukončila práci na případu v souvislosti s rekonstrukcí objektu Kuks. 

Vyšetřovatelka Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy z prvního oddělení hospodářské kriminality ukončila práci na případu trestního stíhání proti čtyřem osobám, které jsou podezřelé z trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie. V případě odsouzení za tyto trestné činy hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Celý případ se týká toho, že podle zjištění vyšetřovatelky došlo ke zmanipulování veřejné zakázky na rekonstrukci objektu Kuks. V úmyslu obcházet podmínky pro udělení a čerpání této dotace, obcházet  postupy dané zákonem o veřejných zakázkách a opatřit sobě nebo jinému majetkový prospěch jsou nyní již obžalované osoby  podezřelé, že sjednaly výhodu na úkor ostatních sedmi soutěžitelů. Jeden z obžalovaných, který pracoval pro státní instituci a měl informace i možnost ovlivnit výběrové řízení a zadávací podmínky pro danou zakázku, tyto informace předával další osobě, která je distribuovala dál pozdější vítězné firmě. Tyto informace získané v časovém předstihu, byly využity pro tvorbu soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Zjednodušeně řečeno zakázka byla „ušita“ na míru jedné konkrétní firmě, která ji pak získala.

Obnova objektu Kuks byla realizována v hodnotě více než 322 milionů korun, z čehož bylo více než 314 milionu korun hrazeno z prostředků EU.

V případu byla na konci srpna tohoto roku podána obžaloba Městským státním zastupitelstvím v Praze.

por. Bc. Jan Daněk – 6. 9. 2018

vytisknout  e-mailem