Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Život, nebo o pár kroků kratší cesta

Jihočeský kraj - Dnešním dnem se v Jihočeském kraji rozjel projekt s názvem "Život, nebo o pár kroků kratší cesta!", který reaguje na tragické střety chodce s vlakem, při nesprávném přecházení kolejí. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V roce 2008 vyhlásila Strakonická televize společně s Policií ČR a Městem Strakonice soutěž „Hledá se nápad“. Tato myšlenka reagovala na tragickou událost, kdy projíždějící vlak srazil patnáctiletou dívku, která si krátila cestu přes koleje. Toto neštěstí se tehdy dotklo většiny obyvatel města. Policisté ČR a městští strážníci provádějí namátkové kontroly v těchto místech, neboť právě zde nejčastěji lidé vstupují do kolejiště ČD, tj. na místa, která nejsou veřejnosti přístupná a porušují tak zákon o drahách. Nerespektováním tohoto zákona se občan dopouští přestupku, za který mu hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 10 000 korun.

 

 

Jen za loňský rok přistihli policisté a strážníci ve Strakonicích několik desítek osob, které nejenže porušily zákon, ale bezmyšlenkovitě riskovaly svůj život. Správa železniční dopravní cesty Strakonice se v těchto místech opakovaně pokoušela místo zabezpečit pletivem, bohužel docházelo k devastaci těchto zábran.

A jak reagovali občané města, kteří se zapojili do soutěže „Hledá se nápad?“, nápad který by mohl řešit stále se opakující nebezpečnou situaci?
Do redakce Strakonické televize doputovalo několik desítek námětů. Nejednalo se vždy o konkrétní výtvory, diváci se zapojovali také telefonicky či mailem a škála připomínek k problému byla velmi široká. Na radnici města se po uzavírce soutěže sezvali ti, kteří zaslali podle komise nejzdařilejší výtvory. Návrhy na varovné cedule, které by měly stát u železnice, kde došlo k tragickým srážkám vlaku s chodci. Autoři nejzdařilejších návrhů obdrželi ceny a všem, kteří se do soutěže zapojili, a kterým není jejich okolí lhostejné, patří poděkování.

 

 

Čtrnáctiletý Martin Kůs je autorem hesla „Život nebo o pár kroků kratší cesta? Nevstupuj do kolejiště!“ Ester Řandová je autorkou vyobrazené mašinky. Spojením nápadů vznikla výstražná tabule.

Na bezpečnostní situaci aktuálně reagovalo Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje a vznikl tak projekt „Nebezpečná místa v kraji“ s žádostí o dotaci na výrobu a osazení výstražných tabulí na vybraných nebezpečných místech Jihočeského kraje. Finance na realizaci projektu byly poskytnuty z programu, který každoročně vyhlašuje odbor prevence kriminality MVČR.

Pro realizaci projektu a osazení tabulí vytipovali pracovníci Správy železniční dopravní cesty společně s policisty nejrizikovější místa v kraji. Zobrazená mašinka s heslem by měla každého varovat před nebezpečím hrozícím na kolejích. Cedule jsou v jihočeském kraji umístěny ve Strakonicích, Táboře a v Písku. Současně v těchto nebezpečných místech provádí policisté a strážníci v rámci běžného výkonu služby namátkové kontroly osob, kteří zde riskují svůj život a zdraví. Jen ve Strakonicích řešili strážníci a policisté s neukázněnými občany za poslední období více jak dvě desítky přestupků v přestupkovém řízení. Dalších několik desítek porušení zákona vyřešili s neukázněnými občany na místě domluvou.

videoklip z instalace:

 cedule - nebezpečná místa 1.MPG

 

por. Bc. Lenka Heřmanová, pisjc@mvcr.cz

2. července 2010

 

vytisknout  e-mailem