Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zimní měsíce – jak se nestát neviditelným?

Praha venkov – ZÁPAD – Chodci nejvíce umírají v období zimních měsíců. Hlavním viníkem je jejich nedostatečná viditelnost. 

Od začátku října došlo ve Středočeském kraji k 96 dopravním nehodám s účastí chodců, při kterých 5 osob zemřelo, a k 65 nehodám s účastí cyklisty, při kterých zemřely 3 osoby.

Na území Prahy venkov – západ došlo za dané období k 3 nehodám s účastí chodců a k 3 nehodám s účastí cyklisty, při kterých došlo ke zranění osob, nikoliv k usmrcení.
 

Abychom přispěli k bezpečnosti chodců a cyklistů, tak připomínáme základní pravidla, která by měli dodržovat:

CHODCI

Pakliže se pohybují mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, jsou povinni mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Tam, kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít po krajnici nebo při okraji vozovky nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na pozemních komunikacích nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. 


 

CYKLISTÉ

Kromě povinné výbavy je nutné i další vybavení za snížené viditelnosti:  

Přední světlomet
Musí svítit bíle dopředu a být seřízený tak, aby osa světelného toku protínala rovinu vozovky ve vzdálenosti 20 metrů. Je-li vozovka dostatečně osvětlena, může být světlomet nahrazen bílou svítilnou s přerušovaným světlem.

Zadní svítilna
Musí svítit červeně a je umístěna na zadní části kola. Může být zkombinována se zadní červenou odrazkou. V případě potřeby se uvádí do přerušovaného režimu.

Zdroj elektrického proudu
Jedná-li se o zdroj se zásobou energie, musí být schopný poskytnout dostatečné osvětlení nejméně po dobu 1,5 hodiny.

Cyklista může přispět ke své bezpečnosti použitím vhodného oblečení i helmy.


 

RADY ZÁVĚREM:

1) Používejte reflexní a fluorescenční materiály, které kombinujte, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy. Přínosná je v tomto případě reflexní vesta.

2) Reflexní prvky umístěte nejlépe na co nejvíce se pohybující část těla (ke konci rukávů, blízko ke kolenům, ale i kotníkům), do úrovně pasu, cyklisté také na přilbu a kolo.

3) Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.

Pro představu si můžete vyzkoušet simulaci viditelnosti chodců i cyklistů řidičem motorového vozidla.  


 

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
23. prosince 2023

vytisknout  e-mailem