Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zimní gumy

Jihočeský kraj - 150 policistů kontrolovalo řidiče na pozemních komunikacích. 

V uplynulém týdnu proběhla na území Jihočeského kraje dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem „Zimní gumy“.

 

Cílem akce byla prevence na komunikacích všech druhů k snížení dopravní nehodovosti řidičů motorových vozidel, kdy někteří provozovatelů stále podceňují povinnost užít zimní výbavu za zhoršených povětrnostních podmínek, kdy je souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

 

Do akce bylo nasazeno 150 strážců zákona z řad pořádkové a dopravní policie, kdy zastavili a zkontrolovali 1 090 motorových vozidel. Přitom zjistili 238 přestupků.

 

18 řidičů na svých vozidlech měli letní pneumatiky v místech, kde je dle uvedeného ustanovení povinná zimní výbava. 22 jich porušilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy. 41 osob nepoužilo bezpečnostní pásy. Technický stav byl nevyhovující u 55 vozidel. Pouze jeden řidič jel pod vlivem návykové látky.

 

Uvědomte si, že v Jihočeském kraji stále panuje zimní počasí, proto nepodceňujte ustanovení § 40a zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů – zákon o provozu na pozemních komunikacích a používejte zimní pneumatiky!

 

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

20. února 2018

 

vytisknout  e-mailem